Újjáéledt Kempelen sakkautomatája

A világ legnagyobb számítógép-múzeuma, a paderborni Heinz Nixdorf MuseumsForum megbízásából Bernhard Fromme újra megépíttette a 270 éve Pozsonyban született Kempelen Farkas híres sakkautomatáját.

A világ legnagyobb számítógép-múzeuma, a paderborni Heinz Nixdorf MuseumsForum megbízásából Bernhard Fromme újra megépíttette a 270 éve Pozsonyban született Kempelen Farkas híres sakkautomatáját. A törököt ábrázoló masina kora leghíresebb gépezete volt, és olyan ellenfeleket győzött le, mint Napóleon, a porosz II. Frigyes vagy Edgar Allan Poe. Kezdettől fogva az a hír járta, hogy egy törpe növésű sakkozó ül a gépben, de az automata ajtaja mögött csak fogaskerekek látszottak. Fromme szerint valóban ember volt a gépben, nem is mindig ugyanaz, hanem a Kempelen szerződtette sakkozók egész sora. Kész csoda, hogy mindannyian megőrizték a titkot. Mindennek ellenére a szerkezet zseniális – véli Fromme. Az 1,5 méter széles, 95 centiméter magas és 90 centiméter mély szerkezetben nem csupán arra volt hely, hogy a benne lévő ember elrejtőzzön, hanem egy kinyitható kis sakktábla is volt benne, s a gépezet igen csavaros mechanikai megoldással az ábrázolt török karjára, illetve a látható táblára vitte át azt, amit a gépben rejtőző sakkozó a kis tábláján lépett. Az elbújt ember mágneses stiftek segítségével „látta”, hogy mi történik a feje felett lévő táblán. A sakkautomata a 19. század első évtizedeiben újabb fénykort ért meg New Yorkban, végül 1854-ben tűzvész áldozatává vált, s azóta most látható első ízben újra. l
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?