Csehország

A tehetségkutató versenyek történetének legelején, a hatvanas évek első felében a Csehszlovák Televízió is lehetőséget adott a Beatles-korszak felnövő nemzedékének.

A tehetségkutató versenyek történetének legelején, a hatvanas évek első felében a Csehszlovák Televízió is lehetőséget adott a Beatles-korszak felnövő nemzedékének. Ekkor tűntek fel azok az egyéniségek, akik az egész cseh popszakmát meghatározták: Karel Gott, Helena Vondráčková, Marta Kubišová, valamivel később Jiří Korn, Eva Pilarová, Václav Neckář és Hana Zagorová. A hatvanas évek végén jelentkezett, és a mai napig játszik az Olympic. A hetvenes évek normalizációs időszaka nem hagyta érintetlenül a cseh popszakmát sem. A rádió és televízió hullámait megállítani képtelen politikai határok miatt a kommunista ízlésdiktátorok is kénytelenek voltak észrevenni, hogy a fiatalok a Radio Luxembourg adásait hallgatják, hogy betört a Beatles után még néhány egész világon ismert és játszott banda. A nyolcvanas években pedig URH-n az osztrák rádió hármas csatornája, amolyan slágerrádió típusú műsorstruktúrával. Megjelentek a bugyuta slágerfordítások, s közben a diszkó érája felnevelt egy-két mai napig játszó zenekart és szólistát (Michal David, Dalibor Janda, Iveta Bartošová). Eközben a cseh média (sikertelenül) elhallgatta, hogy a cseh nagyzenekari formációk még mindig világszínvonalat képviselnek (Gustav Brom zenekara, Václav Hybš rádiós zenekara). Az „énekmondók” (písničkáři) pedig a tradíció nélküli cseh countryt teremtették meg olyannyira, hogy Wabi Daněknek vagy Jaromír Nohavicának a pilzeni Porta fesztiválon tartott koncertjeire tízezrek zarándokoltak el. A hivatalos média legfeljebb ha megemlítette. A kilencvenes évek a cseh zenében nem sok újat hoztak. Igaz, megjelent néhány új arc és zenekar is, de új minőséget a rendszerváltozás utáni időszak nem teremtett. A popszakma csúcsát máig Karel Gott és Lucie Bílá jelenti. De van egy jó hír is: folyik a cseh Superstar-elődöntő. Nem akármilyen gyerekekkel. Csak a produkció, az marad el. Az osztráktól és a magyartól is. l
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?