Isten, az ő útjai, és az ő szolgái

Örvendezzünk, Ján Orosch személyében új segédpüspököt kaptunk. A II.

Örvendezzünk, Ján Orosch személyében új segédpüspököt kaptunk. A II. János Pál pápa által – és értelemszerűen a szlovákiai püspökség, majd az apostoli nuncius folyamodványa által – kinevezett pozsonyi származású, jelenleg párkányi katolikus plébános szlovák nemzetiségű ugyan, de kiválóan beszél magyarul is. Feltehetően ez a tény is közrejátszott abban, hogy éppen őt választották a megtisztelő posztra. Ján Oroscht hívei halk szavú, higgadt lelkipásztornak ismerik, aki mély hivatástudattal és rendületlen hittel terelgeti a reá bízott nyájat, s kiemelten fontos feladatnak tartja a fiatalok lelki nevelését. Egyházi körökben reményteli örömmel, ám némileg visszafogottan nyilatkoztak az új segédpüspök kinevezéséről, mert egyelőre nyitott kérdés, vajon a magyar hívők pasztorálásának terén milyen új jogkörei lesznek. A klérus nyilvánvaló szándéka, hogy az új segédpüspök lesz majd a „kompromisszumos megoldás” a másfél évtizede magyar püspökért fohászkodó hívek számára. A világi hívek természetesen bizakodnak, hogy Ján Orosch segédpüspök úr beváltja a személyéhez, illetve a posztjához fűzött reményeket. A segédpüspök egyfajta közvetítői szerepet kíván majd betölteni a szlovák és a magyar katolikus hívek között. A magyar püspökségről viszont úgy nyilatkozott, hogy „jelen pillanatban és helyzetben ez a kérés és kérdés nem reális”. Szerinte „Nem lenne szerencsés, ha lenne egy kimondottan magyar püspök, bár akkor a magyar hívek, úgymond, hozzá tartoznának, de mi lenne a többiekkel a magyar püspökségen belül?”. Egyszerű világi hívőként elgondolkoztatott, hogy tényleg, mi lenne. Mint laikusnak az az egyszerű válasz jutott az eszembe, hogy az égadta világon semmi. A II. Vatikáni Zsinat egyik gondolata (Gaudium et Spes 23), hogy „A mai világ legfőbb jellegzetességei közé számít, hogy egyre több a kölcsönös kapcsolat az emberek között. Ebben igen nagy része van a mai technikai fejlődésnek. Azt azonban, hogy az emberek testvérként beszéljenek egymással, mégsem a fejlődés, hanem valami mélyebb: a személyek közössége valósítja meg. Ez viszont megköveteli egymás teljes tiszteletben tartását.” Ján Orosch segédpüspök úr áldásos munkája idővel remélhetően hozzájárul majd az itteni magyar püspökség megteremtéséhez. Keresztes Szent János szerint „Aki kesereg és panaszkodik, nemcsak nem tökéletes, de még csak nem is jó keresztény”. A tetteink viszont gyümölcsöző imádsággá válhatnak. Idén a segédpüspök úr kinevezéséért tartanak hálaadó imanapot a keresztény hívők. S hogy mi lesz jövő ilyenkor? Tudjuk jól, hogy Isten útjai (és az ő szolgáinak cselekedetei) kifürkészhetetlenek. l
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?