Látogatás a parfümök világában

A mai kor emberének a parfümökről érthetően nem a húsvét, hanem az érzéki örömök és a szerelmi izgatás jut az eszébe. Holott kezdettől fogva rituális szerepük volt, sőt különböző gyógyterápiákhoz is alkalmazták őket. A kellemes illatokat mindenesetre már a legelső civilizációk használták.

A mai kor emberének a parfümökről érthetően nem a húsvét, hanem az érzéki örömök és a szerelmi izgatás jut az eszébe. Holott kezdettől fogva rituális szerepük volt, sőt különböző gyógyterápiákhoz is alkalmazták őket. A kellemes illatokat mindenesetre már a legelső civilizációk használták. Egyiptomban parfümtartó edényekről már a Kr. e. IV. évezredből ismerünk adatokat. Az egyiptomiak a parfümöket vallási és temetkezési rítusok alkalmával használták, kultúrájuk lényegi részévé váltak. Az illatszer szerepe azonban hamarosan átalakult, s kacérkodásra és szépségápolásra kezdték használni. A felsőbb társadalmi osztályokba tartozó hölgyek édes mandulaolaj, méz vagy fahéj alapú kenőcsöket alkalmaztak, az egyszerű asszonyok pedig mentát vagy kakukkfüvet. Később az araboktól mirhát, a perzsáktól és a kínaiaktól kámfort, Indiából pedig cimetfát hoztak be Egyiptomba. A zsidók is vallási rituáléhoz alkalmazták a parfümöket. Az Úr ezt mondta Mózesnek: „Végy finom fűszereket, 500 sékel finom mirhát, feleannyi sékel jó szagú fahéjat, illatos nádat, 500 sékel kassziát – a szentély súlymértéke szerint –, hozzá egy hin olívaolajat, s csinálj belőle szent olajat, illatos kenetet...” A rómaiak már az I. században készítettek rózsavizet, s készítői, a seplasiariusok nagy megbecsülésnek örvendtek. Európában 1533-tól kezdett foglalkozássá válni a parfümkészítés. Először a franciáknál, majd Medici Katalin trónra lépésével az angoloknál is, mivel ő Olaszországból magával cipelte személyes illatállományát.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?