Moshatnak magukra az orvosok

Ľuboš Pilc felvétele

Itt a lét a tét

Arról, hogyan próbál meg egyezségre jutni a bércsökkentés és az elbocsátások miatt végsőkig elkeseredett kollégákkal, és miből rendezi a mentőszolgálattal szembeni tartozásait, a kórház igazgatója, Viktor Žák sem nyilatkozik.


Ľuboš Pilc felvétele


Itt a lét a tét

Arról, hogyan próbál meg egyezségre jutni a bércsökkentés és az elbocsátások miatt végsőkig elkeseredett kollégákkal, és miből rendezi a mentőszolgálattal szembeni tartozásait, a kórház igazgatója, Viktor Žák sem nyilatkozik. A tárgyalások zárt ajtók mögött folynak, és a kollégák még egymásnak sem árulnak el semmit: minden állásért és minden fillérért élet-halál harc folyik. „2004. júniusáig száz alkalmazottat kell elbocsátanunk, az érintettek fele nyugdíjba megy, a többieket a munkájuk alapján fogom megítél- ni – sorolja az igazgató. Leginkább a nővéreket érinti az elbocsátás, az ágyszámcsökkentés következtében máris többen vannak, mint amennyit a kórház megengedhet magának, és a következő hónapokban újabb ötven ágyat szüntetünk meg. Ezentúl túlórákat egyáltalán nem fizetünk ki, és a többműszakos beosztásért járó pótlékot is csökkentjük. Komoly megszorításokra számíthatnak az orvosok is – hatalmas a gyógyszerfogyasztásunk, és erről elsősorban ők tehetnek; ezért havi négy-ötezer koronával csökkentjük a bérüket. Mindenkinek meg kell értenie, hogy nem a saját örömömre csinálom ezt, fölöttem is Damoklész kardja függ. Ha nem sikerül legalább tíz százalékkal csökkentenem a kórház havi 17 milliós veszteségét, akkor leváltanak, ha mégsem, a személyi pótlékot és az igazgatói pótlékot mindenképpen elveszítem.” Külön probléma a kórháznak a mentőszolgálatot működtető Zdravos cég iránti hétszázezer koronás tartozása. A mentősök két hónapja nem kaptak fizetést, és október 20-án bejelentették: csak a sürgősségi hívások esetén hajlandóak kimenni. Az igazgató ezzel szemben arra hivatkozik, hogy a cég szintén tartozik a kórháznak, és amint megtéríti a 350 ezer koronás hátralékát, amit a bérleti díjból halmozott fel, tárgyalhatnak a másik tartozás törlesztésének módjáról is. Pénze azonban a Zdravosnak sincs, így a kialakult patthelyzetben a mentősöknek nem marad más hátra, mint megvárni, hogy a kórház megtakarításaiból az ő fizetésükre is jut-e.


Sok kicsi sokra megy?

A kórházi személyzet körében a tervezett létszám- és bércsökkentésen kívül a legnagyobb megütközést az keltette, hogy ezentúl szigorúan csak annyi műtétet végezhetnek el, amennyit a biztosítók megrendeltek. A valóságban ez most úgy néz ki, hogy az előre tervezhető operációkat elhalasztották, és a betegeknek azt ajánlották, próbálkozzanak máshol kivetetni a vesekövüket vagy beültettetni a régen várt csípőprotézist, mert a keret szinte csak az életmentő műtétekre elég, azokat meg, ugye, nem lehet előre betervezni. Ráadásul a sok kicsi sokra megy alapon már olyan dolgokon is takarékoskodnak a nyitrai kórházban, amelyek az alapvető ellátáshoz tartoznak, és hiányukat már szinte emberi méltóságuk megsértéseként fogják fel az alkalmazottak. Október 10-e óta például csak a három műszakban dolgozó nővérek, a laboránsok, valamint a mikrobiológiai és a járványosztály személyzete kap munkaruhát és lábbelit. A többieknek – beleértve az orvosokat is – be kell érniük a fehér köpennyel, amit alatta viselnek, azt maguk vásárolják, és maguk is mossák. A várakozások szerint havi kétszázezer koronát fognak megtakarítani azzal is, hogy a kórházi étkezdében a személyzet naponta csak két főétel közül választhat az eddigi három helyett, további két-háromszázezer korona pedig úgy marad meg, hogy ezentúl csak a főorvosok telefonjáról lehet majd külső számot hívni. A kórházi objektumokat őrző céggel már meg is állapodott az igazgató, hogy csak éjszaka veszik igénybe a szolgáltatásait. Napközben a kórház alkalmazottja vigyáz majd a parkolóban és tájékoztatja a főbejáratnál a látogatókat. Az autón érkezőknek, akár beteget szállítanak akár nem, hamarosan behajtási díjat kell majd fizetniük; ez a tervek szerint esetenként húsz korona lesz, és a jegyet valószínűleg a kezelési díjak befizetésére felállított automatákban vásárolhatják meg. A húszkoronásokból egyébként havi 750 ezer koronára tesz szert az intézmény – ez több, mint a nagy pozsonyi klinikák bevétele. Az újdonságoknak ezzel még nincs végük, a fűtési idény kezdetén figyelmeztették a kórház fűtőit, hogy a kórtermekben legfeljebb 19–20 C lehet a hőmérséklet A kórház közgazdászai szerint reális, hogy akár havi négymillióval is csökkentsék a veszteséget, ha sikerül eladniuk a birtokukban lévő négy kihasználatlan épületet, és a magánorvosok bérleti díját 250 korona/m2-ről 750-re emelik. Kérdés, hogy ilyen feltételek mellett hányan fognak más helyet keresni, és hány orvos meg nővér dönt úgy, hogy inkább Csehországban vállal állást. Mert a valódi kérdés itt az, meddig van értelmük a megszorításoknak, és az eddig tapasztalatok alapján félő, hogy a nagy egészségügyi reformról is elmondhatjuk egy év múlva: a műtét sikerült ugyan, csak, sajnos, közben meghalt a beteg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?