Befőttesüvegbe zárt zamatok

A házi befőzésnek rengeteg praktikája van. Háziasszonya válogatja, hogy mit hogyan dunsztol. A befőzéshez a bevált recepteken kívül lényegében két dolog kell: türelem és figyelem.



A házi befőzésnek rengeteg praktikája van. Háziasszonya válogatja, hogy mit hogyan dunsztol. A befőzéshez a bevált recepteken kívül lényegében két dolog kell: türelem és figyelem. De más a befőzés vidéken, ahol a kertben terem meg a befőttnekvaló, és más a városokban, ahol bizony be kell járni a piacot, hogy friss (és olcsó!) zöldséghez-gyümölcshöz jussunk. Aranyszabály, hogy mindig csak egészséges, hibátlan gyümölcsöt, zöldséget vásároljunk! Téves az a felfogás is, hogy lekvárnak jó lesz az itt-ott megbarnult gyümölcs. Már egyetlen romlott gyümölcs tönkreteheti az összes lekvárt. Ami természetesen nem azt jelenti, hogy baracklekvárhoz például óriási kajszibarackokat vásároljunk. Nem baj, ha apró, csak hibátlan legyen. (Míg a lekvárhoz köztudomásúlag jól megérett gyümölcs kell, befőtthöz inkább félérett.) A befőttesüvegek hőkezelését manapság általában vagy csíramentesítő befőttesfazékban, vagy egyszerűen villany-, illetve gázsütőben végezzük. A legnépszerűbb a befőző- vagy hőkezelő fazék, amelyben egy kevés víz fölé helyezett lyuggatott betétre rakva, gőzfürdőben hőkezeljük az üvegeket. (A befőzőfazéknak van egy használat közben vízzel teljesen felöntött, kevésbé ismert változata is.) A hőmérsékletet a fazék fedőjéből kiálló hőmérővel mérjük. A befőzőfazekat legjobb villanytűzhely vagy egyszerű rezsó kettős lapján melegíteni. Az úgynevezett hőntartási idő a gyümölcs- és zöldségfélék, valamint az üvegek nagysága szerint változik. A befőttesüvegeket hőkezelés után azonnal ki lehet szedni a fazékból, hogy a levegőn maguktól kihűljenek. Ha villany- vagy gázsütőben csírátlanítjuk a befőtteket, az üvegeket sütőtálcára helyezzük, és mintegy 10 mm-nyi vizet öntünk alájuk. A sütőbe helyezés után kezdetben a legmagasabb fokra kapcsoljuk az alsó és a felső fűtőtestet. Az üvegek nagysága és tartalma szerint a melegítés 45–60 percig tart. Egy üvegre ne szorítsuk rá a fedelet. A melegítési idő elteltével ennek mérjük meg a belső hőmérsékletét. Ha a hőmérséklet elérte a legkevesebb 70 fokot (vigyázat, az üveget konyhakesztyűvel vegyük ki a sütőből!), akkor a hőkezelést befejezhetjük.

A hagyományos gyümölcsök

esetében minden gyakorló háziasszony ismeri a befőzés módját. Alapelv: mindent alaposan megmosni, főleg a héjastul befőzött gyümölcsöket! Sokan a recept szerint adagolt cukorhoz a felöntőlébe is tesznek tartósítószert (szalicilt), azután még a befőtt tetejére is szórnak egy késhegynyit. Saját gyakorlatom szerint ez utóbbi bőven elég, a megfelelően hőkezelt gyümölcs nem romlik meg. (Arra azért ügyelni kell, hogy az üveg légmentesen záródjon…) És egy kis trükk: a szilvaféléket üvegbe rakás előtt tűvel megszurkálom, hogy forráskor ne repedezzen fel a héjuk. Mellesleg a szilva az egyik legváltozatosabban befőzhető gyümölcs. Néhány eltevési módja közül kettő:

Szilva rumban: Három darab 720 m-es üveghez 40 deka cukrot és 3 dl rumot számítok. A kimagozott szilvát soronként cukrozva rakom az üvegekbe. A rumot háromfelé osztva a gyümölcs tetejére öntöm. Az üvegeket lezárva napos helyre teszem, és nyolc napon át „napoztatom“. Ezalatt naponta kétszer felrázom, nehogy a cukor az üveg aljára rakódjék.

A birsalma is ilyenkor érik, és kellemes ízű, vitaminokban gazdag téli csemege.

Birsbefőtt: 4 kg egészséges birset megmosunk, szárát leszedjük, félbevágjuk, magházát eltávolítjuk. Kevés vízben puhára főzzük, üvegekbe rakjuk. A 2 liter vizet 1 kg cukorral felforraljuk, és a szirupot az üvegekbe helyezett birsre öntjük. Az üvegekbe lezárás előtt késhegynyi tartósítószert (szalicilt) szórunk, majd 80 fokon 30 percig hőkezeljük.

Birsalmasajt: Ezt a finom csemegét ugyan nem soroljuk a befőttek közé, de jól elkészítve szintén sokáig eláll. (Már ha nincs az átlagosnál torkosabb gyerek a családban.) A birsalmasajt-készítésnek sokféle változata van, én így szoktam csinálni: a gyümölcsöt (kb. 3 kilót) feldarabolom, a magházat kiszedem, és héjastul és másfél kiló cukornak, valamint két citrom reszelt héjának hozzáadásával kevés vízben megfőzöm. Amikor megsűrűsödött, fél centi vékonyan lapos porcelántányérokra „kenem“. Meleg helyre rakom száradni, majd néhány nappal később derelyemetélővel kis alakzatokra vágom.

A vadon termő gyümölcsökről

kevesen tudják, hogy mennyi, a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi sót, vitaminokat és sok esetben gyógyhatású anyagokat tartalmaznak. Nem beszélve arról, hogy változatosabbá, színesebbé, gazdagabbá teszik táplálkozásunkat. A legismertebb alighanem a csipkebokorként vagy vadrózsaként is ismert cserje termése. A csipkebogyó augusztus végétől október elejéig szedhető.

Aszalt csipkebogyó: A dércsípte érett, de még kemény csipkebogyót megtisztítjuk. Alufóliával kibélelt tepsibe téve enyhe tűzön lassú hevítéssel megszárítjuk. Amikor víztartalmát elveszítette, befejezzük az aszalást. A száraz csipkebogyót vászonzacskóba vagy légmentesen zárt befőttesüvegbe tesszük. Az így tartósított csipkebogyó őrzi ízét, vitamintartalmát, vadhúsok mellé kiválóan alkalmas.

Csipkebogyóbefőtt: A dércsípte piros, de kemény csipkebogyót félbevágjuk, magját kiszedjük, hideg vízben megmossuk és lecsurgatjuk. Egy kg gyümölcsre fél liter vizet és fél kiló cukrot számítva szirupot készítünk, hozzáadjuk a csipkebogyót, és néhány percig főzzük. Egy napig a cukorszirupban hagyjuk a gyümölcsöt. Másnap leszűrjük, üvegekbe rakjuk, levét pedig újra felforraljuk. Ha kihűlt, a csipkebogyóra öntjük. Az üvegekre lezárás előtt késhegynyi tartósítószert szórunk, és a befőzőfazékban 80 fokon 20 percig hőkezeljük. A lehűlés után mint egyébként minden más befőttet is hűvös, száraz helyen tároljuk.


Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?