Négyen-öten az ablakban

Mégsem volt tilos ablakot nyitni. Könözsi István felvételei

Különös hangulat uralkodott.

A 200 ezres tömeg tavaszias napsütésben valóban fegyelmezetten érkezett és távozott a mise színhelyéről.


Mégsem volt tilos ablakot nyitni. Könözsi István felvételei


Különös hangulat uralkodott.

A 200 ezres tömeg tavaszias napsütésben valóban fegyelmezetten érkezett és távozott a mise színhelyéről. Sokan már szombaton este sátrat vertek, vagy pokróccal bebugyolálva próbáltak jó helyet foglalni maguknak.

Pozsony legnagyobb lakótelepén valami különös hangulat uralkodott a pápalátogatás előestéjén: jöttek-mentek az emberek, aki csak tehette, látni akarta a bordó pódiumot. „Ha már a pápa eljött utánam Ligetfaluba, nem tehetem meg, hogy távol maradok – magyarázta egyik – nem hívő – ismerősöm, akivel éjfél felé találkoztam a felszentelésre váró ligetfalui templom közelében. – Jelenleg nincs a világon még egy személyiség, aki ennyi embert volna képes vonzani, mint II. János Pál.“ Ennél jobban már csak az lepett meg, amikor vasárnap reggel a pápára várva az egyházi méltóságok a Pravda különkiadását lapozták…

A tévénéző talán többet láthatott a vasárnapi szentmiséből, Vasil Hopko püspök és Zdenka Schellingová nővér boldoggá avatásából, a Szent Család-templom felszenteléséből, ám mégis az kapott többet, aki a tömegben volt. A panelházakkal szegélyezett hatalmas térségen uralkodó emelkedett hangulat átmenetileg akkor romlott meg, amikor az ember tekintete a toronyházak tetejére vetődött: mindenhonnan négy-öt álarcos, fegyveres nézett farkasszemet a tömeggel. Hiába, II. János Pál nemcsak a katolikus egyház feje, hanem a világ harmadik legvédettebb személyisége is, George W. Bush amerikai elnök és Ariel Saron izraeli miniszterelnök után.

Mégiscsak jól jártak a környék lakosai. A korábbi hírekkel ellentétben ugyanis nyugodtan kinyithatták az ablakokat, és onnan nézhették végig – akár otthoni ruhában is – a szentmisét. Voltak ablakok, ahonnan négyen-öten is leselkedtek. A verőfényes napsütésben hazafelé sétálva figyeltem a tömeget: olyan embert kerestem, aki valamit kifogásolt. Hiába. A tömeg csoportokra szakadva, türelmesen, elégedetten, fegyelmezetten távozott. Nemcsak a szervezők, hanem a mise résztvevői is jelesre vizsgáztak.


Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?