Holland rakéták

Valamennyi szerkezeti eleme alumíniumból készült. A szerző archívumából

Ez a rendkívül elegáns kupé egyértelműen a márka repülőgépgyártó hagyományaira utal.

A ma holland rakétáknak is nevezett autók története még 1989-ben kezdődött.


Valamennyi szerkezeti eleme alumíniumból készült. A szerző archívumából


Ez a rendkívül elegáns kupé egyértelműen a márka repülőgépgyártó hagyományaira utal.

A ma holland rakétáknak is nevezett autók története még 1989-ben kezdődött. Ekkor gördült ki ugyanis a gyár kapuján az első kétszemélyes Spyker, amelynek valamennyi szerkezeti eleme – tehát motorja, alváza és karosszériája is – alumíniumból készült. Az erőforrást természetesen a kocsi súlypontjába építették be. Hogy gyártási receptként az igazi versenyautók konstrukciója szolgált, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Spykernek két biztonsági üzemanyagtartálya van, rugózásának keménységét elöl és hátul egyaránt állítani lehet, és féktárcsáinak átmérője mind elöl, mind hátul egységesen 14 hüvelyk. A család egyébként a következő modellekből áll:

Spyker C8 Spyder. Erőforrása az Audi S8-astól kölcsönvett nyolchengeres, 4,2 liter hengerűrtartalmú benzinmotor, amelynek legnagyobb teljesítménye kereken 400 LE. A nyitott kétszemélyes autó ezzel a motorral 300 km/órás végsebességre képes, és mindössze 4,5 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre.

Spyker C8 Laviolette. Ez az átlátszó, hard-top típusú tetővel készülő, rendkívül elegáns kupé egyértelműen a márka repülőgépgyártó hagyományaira utal. Ugyanaz a motor hajtja, mint a Spydert, de itt már 450 lóerő csúcsteljesítményre hangolva. Ennek megfelelően a végsebesség is nagyobb: 306 km/óra.

Spyker C8 Double12S. Szintén kupé, de felfelé nyíló, szárny alakú ajtókkal. Nyolchengeres, villás konstrukciójú motorjának legnagyobb teljesítménye 620 LE, és sportos hangolására jellemző, hogy 480 newtonméteres csúcsnyomatékát is csak 7800-as percenkénti fordulatszámon éri el. Ez a hatalmas vonóerő hatfokozatú, kézi kapcsolású sebességváltón keresztül jut el a 18 hüvelyk átmérőjű hátsó kerekekhez. Az 1215 kg menetkész össztömegű autó hihetetlenül rövid idő – 3,8 másodperc! – alatt katapultálja két utasát álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre. A jármű legnagyobb sebességét semmilyen módon nem korlátozták, így az eléri a 345 km/órát. Hihetetlen számok, de hihetetlen a kocsi ára is: egy Spykerért ugyanis – típustól függően – 265 ezertől 350 ezer euróig terjedő összeget kell fizetni…


Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?