Fronc, a frontember

Száraz ágon hallgató ajakkal ülnek az ország boldogulása fölött éberen őrködő magyar politikusaink, és senki közülük nem méltatja válaszra Fronc oktatási miniszter úr bejelentését.


Száraz ágon hallgató ajakkal ülnek az ország boldogulása fölött éberen őrködő magyar politikusaink, és senki közülük nem méltatja válaszra Fronc oktatási miniszter úr bejelentését. A miniszter úrnak természetesen az égvilágon semmi baja a magyar iskolákkal, csak mint mondta, azt szeretné, ha a 250-nél kevesebb gyermeket pallérozó tanintézetek összébb húzódnának. S ha egy községben két iskola van, és a tanulóik száma nem éri el a 250-et, egyesüljenek. Az ok ismerős, és a sanyarú pénztelenség logikája mentén pattan elő: az iskolák adósságterhétől az állam nem tud szabadulni, az önkormányzati reform meg nem más, mint egy szép, nagy, körbelobogózott kirakat, amely mögött üresen tátong a bolt. Az ellehetetlenült, eladósodott iskolák helyzetén tehát úgy kell segíteni, hogy csukogassuk, pontosabban olvasztgassuk egybe őket. Ami a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy a Szlovákiában található mintegy 250–270 magyar alapiskolából durván számítva marad vagy száz.

Az embernek óhatatlanul eszébe jut az az eufória, amely a pártállam bukása után arra ösztökélte a magyar iskolákat, hogy szabaduljanak a kényszergyámságtól, a szlovák igazgatástól. Pusztán azért, mert úgy természetes, hogy a szlovák iskola legyen szlovák, a magyar iskola meg legyen magyar. Ehhez képest tizennégy év alatt oda jutottunk, hogy legdemokratikusabb kormányunk a legkeményebb pártállami módszereket óhajtja visszahozni, csak más köntösben: a beolvasztás (összevonás) a gazdasági kényszer subája alatt lesz megejtve. Hacsak valaki fel nem jajdul, hogy nem jó az ötlet.

Hiszen már az sincs rendjén, hogy a szlovákiai pedagógusok bére a felét teszi ki a magyar, a cseh vagy lengyel tanárokénak-tanítókénak, hogy a környező, hasonló múltú és terheltségű országok a nemzeti jövedelem sokkal magasabb százalékát költik oktatásra, mint Szlovákia, arról nem is szólva, hogy az előttünk az Európai Unióhoz csatlakozott írek például a felzárkózás kényszerétől sarkallva megsokszorozták az oktatásra szánt pénz mennyiségét. Mert bárhol összébb lehet húzni a nadrágszíjat (nem mintha attól a gazdaság fellendülne), de a jövőt nem lehet elspórolni.

Ez a korlátolt, rövidlátó szemlélet azon túl, hogy az egész ország jövőjét ássa alá, padlóra küldi a magyar alapiskolákat. Ezért meglepő, hogy nem hördültek fel kórusban az MKP jeles politikusai: hiszen nem lehetnek olyan ostobák, hogy ne tudnák, eddig még minden összevonás, közösködés, csiki-csuki a mi bőrünkre ment.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?