Ha a máj bajban van

A szervezet számára a máj olyan, mint egy laboratórium. Bármely májbetegség veszélyeztetheti a szervezet kemizmusát, azért nem lehet elhanyagolni. Nyolc éve lehetséges a májátültetés.

A hepatitis elterjedtsége – a zöld sáv a legfertőzöttebb

Szervezetünk fő méregtelenítő szerve a máj.


A szervezet számára a máj olyan, mint egy laboratórium. Bármely májbetegség veszélyeztetheti a szervezet kemizmusát, azért nem lehet elhanyagolni. Nyolc éve lehetséges a májátültetés.


A hepatitis elterjedtsége – a zöld sáv a legfertőzöttebb

Szervezetünk fő méregtelenítő szerve a máj. A májgyulladást okozó különféle vírusokat felépítésük, terjedési módjuk s az általuk kiváltott betegség súlyossága és lefolyása alapján csoportosítjuk. A leggyakoribb, tájainkon is előforduló fajták a hepatitis A, hepatitis B, illetve a hepatitis C vírus.

Az általános tünetek – gyengeség, levertség, láz, sárgásan elszíneződött bőr, illetve szem, sötét (sörbarna) vizelet stb. – megjelenésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. A diagnózist – vagyis azt, hogy melyik kórokozó okozta a fertőzést – vérmintából, szerológiai vizsgálattal lehet megállapítani.

Hepatitis A vírus (HAV)

Magyarországon ez a hepatitisvírus okoz leggyakrabban megbetegedést. Szennyezett vízzel vagy nem megfelelően megmosott gyümölccsel, zöldséggel terjed. Elsősorban a rossz szociális körülmények között élőket fenyegeti. Gyermekekben gyakran tünetszegényen vagy nem specifikus fertőzés formájában zajlik le a betegség, és emiatt csak ritkán diagnosztizálják. Felnőttekben pár hetes általános gyengeséggel, rossz közérzettel, esetleg sárgasággal jár. A beteg 2–6 hétig fertőz, ebben az időszakban a szoros orvosi, néha kórházi felügyelet elengedhetetlen. Ez a vírus nem okoz krónikus májgyulladást, tehát a pár hetes betegség után teljesen meggyógyulhatunk. Aki egyszer átesett a betegségen, egy életre szóló védettséget szerez. A hepatitis A vírus elleni oltást csak azoknak ajánlatos beadatni, akik olyan országokba utaznak, ahol a higiénai körülmények nem megfelelőek, pl. Egyiptom, India, Kína vagy más távol-keleti országok.

Hepatitis B (HBV)

Az A vírussal szemben a hepatitis B vírus csak közvetlenül: vérrel, illetve fertőzött testnedvekkel terjed. A betegség lefolyása kezdetben hasonló az A vírus által okozott fertőzéséhez, azonban az esetek egy részében a szervezet nem tudja legyőzni a kórokozót. Ekkor krónikus májgyulladás alakul ki, s az elhúzódó betegség súlyos, maradandó májkárosodást, májzsugort, néha májtumort is okozhat. Előfordulhat az is, hogy egyesek tünetmentesen hordozzák magukban a vírust. Mivel kezelése mind a mai napig nem megoldott, a legjobb megelőzni a fertőzést. Evégett az összes vérkészítményt szigorúan ellenőrzik. A megelőzést szolgálja az is, hogy 14 éves kor alatt mindenki számára kötelezővé tették a hepatitis B vírus elleni védőoltást, de bárki megkaphatja az oltást, ha háziorvosánál jelentkezik.

Hepatitis C (HCV)

Ez a vírus sokban hasonlít a B vírusra. Szintén vérrel és ritkábban testnedvekkel (szexuális úton) terjed, azonban fertőződés esetén lényegesen gyakrabban alakul ki elhúzódó betegség és maradandó májkárosodás, májzsugor. A maradandó májkárosodás az esetek egy részében a máj daganatos elfajulásába is torkollhat. A másik fontos különbség, hogy az orvostudomány máig sem rendelkezik hatékony védőoltással a hepatitis C vírus ellen. A legjobb védekezési lehetőség a fertőzött vérkészítmények kiszűrése, illetve a szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatos általános óvintézkedések.

Ma már léteznek olyan gyógyszerek, melyekkel a vírusok szervezeten belüli terjedését, az akut fertőzés súlyosságát és ami a legfontosabb: a máj elhúzódó lefolyású, krónikus gyulladását kezelhetjük. Az egyik ilyen szer az alfa-interferon, mellyel biztató eredményeket értek el a krónikus hepatitis C-fertőzöttek körében.

Étkezési javaslatok májbetegségek esetére

Az emésztőrendszer fizikai túlterheltségének elkerülése végett arra kell törekedni, hogy egy-egy étkezés során csak kis mennyiséget fogyasszunk, viszont gyakran, naponta ötször-hatszor együnk.

Igen fontos a túlsúly leküzdése is, az elhízottak törekedjenek alacsony kalóriaértékű élelmiszerek fogyasztására.

A magas rosttartalmú élelmiszerek segítik a méreganyagok bélen belüli megkötését és a széklettel való távozásukat, így tehermentesítik a májat, és segítik a gyógyulását. A diéta főleg zöldségekből és főzelékfélékből, illetve gyümölcsökből álljon. Azonban nem minden zöldségféle egyformán jótékony hatású. A durva rostokat tartalmazó fajtákat mellőzzük, mert erős puffadást válthatnak ki. Ilyenek például a káposzta, karalábé, borsó, bab, lencse. Javasolt viszont az articsóka, sárgarépa, cékla, retek, brokkoli, és a savanyú káposzta rendszeres fogyasztása. A gabonafélékből készült élelmiszerek közül a magas rosttartalmú barna kenyér, rozskenyér, illetve a barna rizs jótékony hatású.

A májbetegségekben szenvedők számára fontos a májvédő hatású fehérjék fogyasztása. Leghasznosabb a növényi és állati fehérjék együttes bevitele. A tejsavóban, illetve a savanyított tejtermékekben levő aminosavak alapvető fontosságúak a kiegyensúlyozott értékrend felépítésében. Az arginin és methionon nevű májregeneráló aminosavakat ma már kapszulázott formában is meg lehet vásárolni.

Kerülni kell a zsírban gazdag nyersanyagok felhasználását, amilyenek például a zsíros húsok, szalonna, tepertő, zsíros sajtok, mártások és a tejszín. Ételeinket készítsük hidegen sajtolt növényi olajokkal, mert ezek kevésbé terhelik a májat. Együnk több mandulát, tökmagot, gesztenyét, a főzéshez olívaolajat, a salátákra tökmag-, szezám- vagy kukoricacsíra-olajat használjunk.

A főzés során kímélő fűszerezésre van szükség. Kerülni kell az erős hatású ecet, alkalmazását. Használjunk helyettük zöld fűszereket.

Májregeneráló vitaminok

A vitaminok közül elsősorban a C-vitamin és a B12-vitaminpótlás mutatott pozitív eredményeket a máj gyulladásos megbetegedéseiben. Ezt a már említett zöldség- és gyümölcsfogyasztással, illetve különböző természetes alapú étrendi kiegészítőkkel vehetjük magunkhoz.

Hagyjuk el az élvezeti szereket!

Az alkohol májkárosító hatása közismert. Szigorúan tilos ezért bármilyen kis mennyiségű alkohol bevitele is. Ez az alkoholtilalom vonatkozik persze a későbbi időszakra is, és nemcsak az akut fertőzés idejére.

A túlzott kávéfogyasztás mind a gyomor, mind a máj működését károsítja. Epepangást idéz elő, ezért feltétlen ajánlott a kávé elhagyása is.

Mi segíthet még?

A méregtelenítő funkció segítésére fontos a megfelelő folyadékbevitel is. Készítsünk gyógyteát benedekfű, katángkóró, gyermekláncfű és borsmenta keverékéből. Fogyasszunk naponta 3-4 csészével egy hónapon keresztül. A májregenerálást segítik a máriatövis-, articsóka-, aloe- és füstiketartalmú készítmények. Kúraszerűen, váltva érdemes őket hosszabb távon át szedni.

Rendkívül jó a máj tehermentesítésére a kolonhidroterápia, hiszen kimossa a vastagbélből a toxikus anyagokat, s ezzel csökken a májba áramló vér salak- és méreganyag-tartalma.

A gyulladáskészség csökkentésében és az immunrendszer erősítésében a hematogén oxidációs terápia hasznos segítséget nyújthat. A vénából levett vért oxigénnel dúsítják, UV-C fénnyel besugározzák, és azonnal vissza is adják. Ennek hatására felgyorsul a májregeneráló és védőenzimek termelése, s fokozódik az immunsejtek termelése és aktivitása.

Májpakolás

Készítsünk esténként vagy étkezések után májpakolást a hasunkra: a meleg vizes tömlőt 1/3-áig megtöltjük meleg vízzel, egy törülközőt harmadáig szintén meleg vízzel megnedvesítünk, ezt a részt a máj felett a hasra helyezzük, a tömlőt rátesszük, és a száraz résszel letakarjuk. 20-30 percig a hasunkon hagyjuk, s közben megpróbálunk relaxálni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?