Esélyegyenlőség

Lehajt a szomj a fapadosba. Rég ittam jó csapolt sört. Mégiscsak szégyen, hogy dühöng a nyár, én meg csak tikkadozok, és nem iszom a világ legjobb sörét, amely Corgony.


Lehajt a szomj a fapadosba. Rég ittam jó csapolt sört. Mégiscsak szégyen, hogy dühöng a nyár, én meg csak tikkadozok, és nem iszom a világ legjobb sörét, amely Corgony. De ne hazudjak: egyszerűen ejtőzni akartam.

Ülök hát a fapadosban, szívom a jó levegőt, szemben az ország legforgalmasabb útkereszteződésével. Erről mondta megboldogult sógorom, aki muzeológus és fotós volt, patetikusan széttárva a karját: „Nézd meg, hány stílus keveredik ezen az egy nyomorult téren! Az eklektika ehhez képest lószar.“ Érdekes, én addig észre sem vettem. Azóta úgy bámulom, a Jenő szemével. Mint most is. Meg az arcokat. Aztán a két gyerkőcöt. Aztán már csak a két gyerkőcöt.

Elsőre úgy öt-hat éveseknek tűnnek. A durván ácsolt asztalok és a kerítés közti mikrovilág betonján röpködnek pillangókként ide-oda, a szülők söröskriglijei és a farács között. Az egyik szülő (a nőnemű) éppen arról mesél asztaltársainak, hogyan verték fel a rendőrök, mert feküdt valahol. Talán az alkoholtól, talán a narkótól tarkón lőve.

A két gyerek amúgy elvan. Nem mondhatni, hogy rongyosak vagy szurtosak volnának. Igaz, a nagyobbiknak nagy, lila folt a bal arcán, mintha égésnyom volna. Játszanak. Nem babával, elektronikus mütyürrel, akármivel, hanem ami a kezük ügyébe akad: kaviccsal, söröskupakkal, borosdugóval. Előbb gyűjtögetik, aztán rakosgatják a szerzeményt. Nem tudom, mit építenek, nem látok odáig. Csak azt tudom, távolabbról nézegetve, hogy nem ők lesznek azok, akik két évtized múlva a Harvardról győztesként jönnek haza. Sőt, meg merem kockáztatni, a hazai Komenskýre sem igen jutnak el.

Se könyv, se baba, se szép, színes üveggolyók. Csak poros tepsik, koszos borosdugók és alkoholista ősök. A statisztika nyelvén akár azt is mondhatnánk: tipikus. Elég nagy alcsoport ugyanis az alkoholista szülő gyereke. Persze minden relatív. Lehet, hogy több gazdagság és fantázia van abban, amit a semmiből kell összerakosgatni, amibe úgy kell beleálmodni azt, ami nincs. Lehet, hogy nem nagy szerencse ágrólszakadtnak lenni, és a senkiföldjének lángoló betonján tölteni a szép nyári délutánt, de azért ki tudja, mit hoz a jövő.

Ahogy elfigyelem őket, szép, okos tekintetüket, figyelmes arcocskájukat, önkéntelenül eszembe jut, milyen egyszerű a megoldás. Nálunk is csinálni kell egy esélyegyenlőségi minisztériumot. Magyarországon már van ilyen. Persze nagyon hálás volnék annak, aki megmagyarázná, mi a manóval is foglalkozik egy esélyegyenlőségi miniszter. Tartok tőle, nehéz volna világosan megmondani. Amennyi esélytelen, lecsúszott vagy éppen lecsúszni készülő ember és emberpalánta jár körülöttünk, azt hiszem, sok miniszter kellene. De lehet, hogy valami más. *

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?