A háború különböző arcairól

Minden közhelyben van némi igazság. Ezt kell szem előtt tartanunk, amikor sokadszor írjuk le, nincs igazságos háború. Ha elfogadjuk ezt az állítást, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy egy igazságtalan háborúban kik a győztesek, és kik a vesztesek.


Minden közhelyben van némi igazság. Ezt kell szem előtt tartanunk, amikor sokadszor írjuk le, nincs igazságos háború. Ha elfogadjuk ezt az állítást, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy egy igazságtalan háborúban kik a győztesek, és kik a vesztesek. Vegyük például Irakot, ahol a háború hivatalosan ugyan hetekkel ezelőtt véget ért, ám a rend és a béke minden igyekezet ellenére a mai napig nem állt helyre. Az ország ellen felvonuló szövetséges haderők katonái egyre reménytelenebbek, olyannyira, hogy néhány hete levelet készültek intézni a Amerikai Egyesült Államok kormányához, kérve: közöljék velük, miért is tartózkodnak még mindig a térségben. Hogy a levél eljutott-e valaha is a címzetthez, és kaptak-e rá választ, nem tudni. Arról viszont nap mint nap értesülhetünk a sajtóból, hogy a világ legerősebb hadseregének katonái demoralizáltak, mivel nem voltak felkészülve arra, hogy a partizánharcot folytató félkatonai csoportok ellen vessék be őket. Erkölcsi szempontból is megkérdőjelezhető, hogy mennyire volt indokolt az ország „felszabadítása“, hiszen Szaddám tömegpusztító fegyverei a mai napig nem kerültek elő. „Irak esetében a diktatúra megdöntése volt a valódi cél“ – magyarázgatja a bizonyítványát Bush elnök, de nem vagyok biztos benne, hogy ő maga elhiszi-e, amit mond. Ilyen alapon lerohanhatják a világ több tucat diktatúrájának bármelyikét. Úgy tűnik, ma már semmi sem könnyebb, mint megindokolni egy fegyveres konfliktust.

Az Irakkal vívott háborúnak van egy nagyon fontos mozzanata: már átlépte a nyugati világ határait, ahol a sajtó jóvoltából még inkább a nyilvánosság előtt zajlik. Első áldozata az a David Kelly, aki hosszú ideig fegyverzetellenőr és szakértő, valamint a brit kormány tanácsadója volt. Holttestére egy héttel ezelőtt találtak rá háza kertjében. Életének önkezűleg vetett véget, s bár még csak találgatni lehet, mi késztette tettének elkövetésére, köztudott, hogy kenyér- és munkaadója megvádolta a nyilvánosság előtt, hogy ő szivárogtatta ki az iraki fegyverzet-ellenőrzéssel kapcsolatos híreket, amelyeket a BBC hozott nyilvánosságra. A hírek többsége arról szólt, miképp másítja meg a brit kormány az idevágó adatokat, jelentéseket, hogy saját tévedését igazolja.

Lám, ez a háború másik arca, mely az álarc miatt eddig nem volt látható; de ettől függetlenül ugyanolyan torz, mint az, amelyiket esténként egyenes adásban „csodálhatunk“. *

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?