Kaszál az AIDS

„Magic“ Johnson 1991 óta harcol a kórral. „Elhatároztam, hogy ezt a meccset is megnyerem“ – mondta.

Ljasenko felakasztotta magát.


„Magic“ Johnson 1991 óta harcol a kórral. „Elhatároztam, hogy ezt a meccset is megnyerem“ – mondta.


Ljasenko felakasztotta magát. Nem volt ereje harcolni a betegséggel.


Louganis kétévi hallgatás után fedte fel a titkát.


A betegség Nepela minden pénzét felemésztette, eltemettetni is kölcsönpénzen kellett.

Főként a műkorcsolyázók körében hosszú a sor, ami nem véletlen – a sportágban köztudottan az átlagosnál nagyobb arányú a homoszexualitás. De mint később kiderült, korántsem csak a homoszexuális kapcsolatban élők betegségéről van szó, a HIV-vírus ondó, hüvelyváladék, vér és anyatej által fertőz. Pánikba esett a világ – az áldozatok között legendás sztárok is akadtak, elsőként Rock Hudson amerikai színész, a nők bálványa. Aztán jöttek a többiek: Freddy Mercury, Anthony Perkins, Nurejev. És a betegség nem kímélte a sportolókat sem.

A fekete herceg és a többiek

Bár a az ellenőrzés még mindig nem következetes, a sportvilág egyelőre nem ismer olyan esetet, amikor a sportoló a pályán fertőződött volna meg. Az eddigi áldozatok szexuális kapcsolat révén vagy vérátömlesztéssel kapták meg a vírust, s közülük sokan, sajnos, bele is haltak a gyilkos kórba. John Curry, majd Csehszlovákia egyetlen téli olimpiai bajnoka, Ondrej Nepela is az AIDS áldozata lett. Nepela, aki sportpályafutása befejeztével Németországban edzősködött, 1989 februárjában halt meg. A betegség minden pénzét felemésztette, eltemettetni is kölcsönpénzen kellett.

A wimbledoni bajnok, Arthur Ashe, az első fekete bőrű győztes 1988-ban jelentette be a világnak, hogy AIDS-ben szenved. Amikor 1992. április 8-án ország-világ előtt vállalta AIDS-betegségét, elárulta: négy éve tud arról, hogy vírushordozó. 1983-ban, második szívműtétje során HIV-fertőzött vért kapott. Ellentétben a ma is élő Magic Johnsonnal és Greg Louganisszal Ashe, bár előtte íróként is sikeres volt, nem írt könyvet betegségéről. Életét csak családjának és kislányának szentelte, lányával hosszú sétákat tett, és leveleket írt hozzá. Felkészült a fájdalomra és a halálra, amely 1993. február 6-án 49 éves korában érte utol.

Magic: „Az élet csodálatos!“

„Magic“ Johnson tavaly januártól tagja a Halhatatlanok Klubjának. Az 1959-ben született kosarasfenomén maga sem hitte, hogy ezt egyszer megéli. 1991 novemberében ugyanis az egyik Los Angeles-i rádióállomás adását megszakítva szomorú szenzációt röppentett világgá: a Lakers zsenije HIV-vírushordozó. Azóta harcol a kórral, s mint felavatásakor boldogan mondta: „Nem érzem magam betegnek. Egyetlen napom sem telik el edzés nélkül. Az orvosi tesztek szerint ma minden rendben van, neutralizálódott a vírus. Bár az orvos sem tudja, hogyan sikerült, de biztat, hogy csak folytassam. Az élet csodálatos! Ezért minden napját élvezem. Nem tudom, mi segített a betegség elleni harcban, a Jóisten nyilván úgy akarja, hogy még csellengjek egy kicsit ebben a világban. Segített a sport, a versenyszellem, az, hogy nem adtam be a derekam azután sem, hogy megtudtam a hírt. Elhatároztam, hogy ezt a meccset is megnyerem. Szedtem a gyógyszereket, s hittem és hiszem, hogy meggyógyultam.“

A Louganis-sztori

Minden idők legnagyobb műugrója, a négyszeres olimpiai bajnok Greg Louganis is HIV-fertőzött. És meleg, maga is bevallotta. De csak később, azután, hogy hétévi hallgatás után felfedte titkát. Egy, a könyvében Tomként emlegetett férfi 1983-ban késsel kényszerítette őt az ágyába. Ugyanez a férfi a szöuli olimpia évében (1988 márciusában) közölte vele, hogy HIV-pozitív. Louganis rohant maga is vizsgálatra, s a hírt lesújtva vette tudomásul: ő is AIDS-es. Mégis indult az olimpián. Aki figyelte az eseményeket, emlékezhet, hogy a selejtezőben, fél szaltó közben beütötte fejét az ugródeszkába, s a vér szanaszét fröcskölt. A halálos kórt hordozó, fertőző vér! S a sebet néhány öltéssel összevarró orvos óvatlan volt, nem viselt kesztyűt – de Louganis még akkor sem szólt. Csak hét évvel később merte bevallani betegségét. Szerencsére az orvos nem fertőződött meg.

Mennyire veszélyes a sport?

Louganis esete kapcsán joggal merül föl ez a kérdés. S Ljasenkóéval összefüggésben újra. Játékostársai egyelőre nem nyilatkoznak, azok, akik a tavalyi svédországi világbajnokságon vele és ellene játszottak, nem is sejtették a dolgot. Pedig az NHL-játékosok számára kötelező az AIDS-teszt. Sportorvosi vélemény szerint bizonyos biztonsági előírások megtartásával megengedhető, hogy AIDS-fertőzöttek rajtoljanak – még az ökölvívásban és más kockázatos sportágakban is. Az NHL-ben például az orvosok és a masszőrök is kesztyűt viselnek. Ez Európában egyelőre nem kötelező. Az eddigi statisztikákban egyelőre nincs olyan eset, amelyben a versenyző feltehetően a pályán kapta volna a fertőzést. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a sportpályán elhanyagolható az óvatosság. Sőt! Az ún kontaktusos sportokban, mint például az ökölvívás, a mérkőzésvezetőnek azonnal meg kell szakítania a küzdelmet, ha mindkét ellenfél vérzik, s a vércseppeket azonnal fel kell törölni, a helyszínt pedig fertőtleníteni. A bíróknak bár nem kötelező, de ajánlott kesztyűt viselniük. Magyarországon történt, hogy az ökölvívó mérkőzés után kérte az AIDS-tesztet. Az ellenfél, egy afrikai, ugyanis erősen vérzett. „Nálunk egyelőre csak abban az esetben végzünk a sportolóknál AIDS-tesztet, ha műtétnek vetik alá magukat, s esetleg fennáll a veszély, hogy kapcsolatba kerülhettek a vírussal“ – tudtuk meg Pavol Malovič sportorvostól. Véleménye szerint egyébként nem helyes, hogy nem vizsgálják őket. Az ok pedig prózai: a pénzhiány.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?