2010-ről döntenek

Gangneung – Dél-Korea itt rendezné a gyorskorcsolyaversenyeket.

Peace Valley – kivilágított síugrósánc Koreában

Kaltenarena – Salzburg itt rendezné a jeges sportokat.

A salzburgi olimpiai stadionban a megnyitót és a záróünnepélyt tartanák.

A Simon Fraser Stadion a vancouveri gyor


Gangneung – Dél-Korea itt rendezné a gyorskorcsolyaversenyeket.


Peace Valley – kivilágított síugrósánc Koreában


Kaltenarena – Salzburg itt rendezné a jeges sportokat.


A salzburgi olimpiai stadionban a megnyitót és a záróünnepélyt tartanák.


A Simon Fraser Stadion a vancouveri gyorskorcsolyaversenyek színhelye lenne.


Vancouver látképe

E hét szerdáján, délután fél hatkor Prágában jelenti be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy 2010-ben hol lesz a téli olimpia. Vagyis akik kezükbe veszik lapunkat, már többnyire tudni fogják, amit lapzártánk idején még csak sejteni lehetett.A NOB 115. ülésének ünnepélyes megnyitóját egy nappal korábban, kedden tartják. Már az első munkanapon döntésnek kell születnie a 2010-es játékok helyszínéről. Már csak három város van versenyben: Vancouver, Salzburg és a dél-koreai Pjongcsang.

Olimpia Salzburgban?

Salzburg ugyan nagyon bizakodik, ám józan megfontolás szerint Torino (2006) után minden bizonnyal Európán kívülre kerül a téli olimpia. A kanadai Vancouver fejlett infrastruktúrával, a téli sport világában ismert színhelyekkel pályázik, míg Pjongcsang rendkívüli állami támogatással, fokozott környezetvédelemmel a lillehammerihez hasonló szerény játékokat készül rendezni.

Az Osztrák Olimpiai Bizottság elnöke szerint Salzburg jó eséllyel pályázik a 2010-es téli játékok rendezési jogára. Leo Wallner úgy véli, hogy Mozart szülővárosa minden számításba vett szempontból kifogástalan helyszíne lenne az eseménynek, s szerinte a prágai döntésig az érdekeltek nagy része már elhatározza, hogy melyik városra adja a voksát, csupán 10-20 százalék dönt az aznap hallottak alapján.

A NOB elégedett

A NOB koordinációs bizottsága teljes mértékben elégedett a 2006-os torinói téli olimpia előkészületeivel. Ezt Jean-Claude Killy, a 13 fős testület elnöke jelentette ki, miután csapatával kétnapos látogatáson az olasz nagyvárosban járt. – Minden okunk megvan arra, hogy optimisták legyünk. A munka légköre lenyűgöző – mondta.

A szervezőbizottság első embere, Valentino Castellani örült a kitűnő bizonyítványnak: – Nem szabad elbíznunk magunkat a NOB dicséretétől, még sok kihívásnak kell megfelelnünk, hogy minden téren csodálatos olimpiát rendezzünk. A koordinációs bizottság legközelebb januárban vizsgálódik a helyszínen.

A már kijelölt házigazdák az ülésen tájékoztatnak a játékok előkészületeiről, emellett a bizottságok vezetői tartanak beszámolót Prágában.

A NOB-ülés másik nagy érdeklődéssel várt eseménye a tisztújítás. A jelenlegi egyik alelnök, az ausztrál Kevan Gosper, valamint a vb-tag kínai Ho Cseng-liang megbízatása lejár. Az alelnöki tisztségre Gerhard Heiberg, a lillehammeri olimpia főrendezője, a marketingbizottság vezetője pályázik a legnagyobb eséllyel. A vb-tagságra több jelölt is van, a favorit Jü Cej-csing kínai sportminiszter-helyettes, a Kínai Olimpiai Bizottság alelnöke, hiszen 2008-ban Peking rendezi a 29. nyári olimpiát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?