Ötkarikás athéni szemek

Munka még akad bőven a Panathenai Stadionban is.

Ötkarika-invázió a csecsebecseboltban (A szerző felvételei)

3800 euró, vagyis 155 ezer korona. Ennyibe kerül egy négytagú családnak, ha a legjobb helyek egyikén akar ülni a 2004-es nyári olimpiai játékok nyitóünnepségén Athénben.


Munka még akad bőven a Panathenai Stadionban is.


Ötkarika-invázió a csecsebecseboltban (A szerző felvételei)

3800 euró, vagyis 155 ezer korona. Ennyibe kerül egy négytagú családnak, ha a legjobb helyek egyikén akar ülni a 2004-es nyári olimpiai játékok nyitóünnepségén Athénben. Akinek ez soknak tűnik, annak a legolcsóbb jegyet ajánljuk, így fejenként már potom 4000 koronáért láthatjuk az olimpiai stadionban a világraszóló show-műsort.Június közepéig az interneten is árusították a belépőket, melyek közül a legolcsóbb nevetséges tíz euróba kerül. (Igaz ugyan, hogy ezért az összegért csak a férfi tollaslabda valamelyik harmincketted-döntőjét izgulhatjuk végig.) Az atlétika a drágább sportok közé tartozik, a döntőre már 12 500 koronának megfelelő euróért vesztegették a belépőjegyeket. Természetesen per koponya.

Mielőtt elégedetten csettintenénk az online jegyrendelési lehetőség hallatán, jegyezzük meg, hogy csak az Európai Unió tagországai állampolgárainak nyílt lehetőségük az interneten foglaltatni belépőt. A szervezők eddig 591 ezer jegyet adtak el elővételben. Az értékesítési igazgató, bizonyos Manolopulu asszony bevallotta, kissé döcögve indult a jegyeladás, de az utóbbi hetekben egyre többen vásároltak. A görögöket nagyon érdekli az olimpia, hiszen a jegyrendelések 18 százaléka érkezett csak külföldről. A maradék belépőket szeptemberben kezdik árusítani, jövő februárig az utolsókat is el akarják adni. Athénban a résztvevők maximális számát 10 500-ban állapították meg.

Közben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) árgus szemmel figyeli az előkészületeket. Nem véletlen a megelőlegezett bizalmatlanság: a görög főváros már az első újkori olimpia, 1896 előtt is csak az utolsó pillanatban készült el, majdnem meg is vonták tőle a rendezés jogát. Akkoriban a második számú esélyes Budapest volt. A görög sportdiplomácia illetékesei – akiknek homlokán sokasodnak a ráncok, szemük alatt pedig az olimpiai karikák – természetesen igyekeznek eloszlatni minden kétséget afelől, képes lesz-e Athén idejében befejezni a jövő augusztusban kezdődő nyári olimpia előkészületeit. Diplomáciai forrásokból azonban lapunk úgy értesült, még ötezer sportolónak nincs szállása a fővárosban és környékén.

A NOB szerint az egyik legnagyobb gondot a Karaiszkaki Stadion felújítási munkálatainak elmaradása okozza. Itt jó néhány labdarúgó-mérkőzésre kerül(ne) sor. Ha azonban nem készül el idejében, akkor Athén nem adhat otthont labdarúgó-mérkőzésnek. Az eredeti stadiont szinte a földdel teszik egyenlővé, helyébe egy high-tech fociarénát építenek, 32 ezer férőhellyel.

A XIX. század végén az első újkori olimpiára épült, 60 ezer férőhelyes belvárosi Panathenai Stadiont is felújítják, így a turistáknak le kell mondaniuk a fenséges kilátásról, amely a legfelső szintről tárul a városra.

Az Athénbe látogatók nem győznek panaszkodni, és az olimpiával kapcsolatban a görögök isteneit emlegetik, amikor egy óra alatt jutnak csak be a repülőtérről a belvárosba. A görög főváros egyetlen hatalmas építkezésre hasonlít: a bevezető utakat szélesítik, sebtében új szállodákat és stadionokat építenek, a tengerpartot exkavátorok trancsírozzák, a belvárosban pedig szinte lehetetlen közlekedni. Az olimpia miatt csak Athénben és környékén 120 kilométernyi autópályát építenek, 90 kilométernyit pedig felújítanak.

Így a turisták inkább a számtalan csecsebecsebolt valamelyikében bámészkodnak. Az olimpia emblémájával díszített pólók, bögrék, sapkák, tollak, kulcstartók mára szinte kiszorították a szuvenírárusok pultjairól a műmárvány Parthenonokat és Zeusz-szobrokat. Egy ötkarikás sildes sapkáért akár 26 eurót (1000 korona) is elkérnek Athén belvárosában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?