Kik a szerencse fiai?

A Bristol University kutatói 30 éve kutatják, vajon létezik-e „sors“. Több tízezer ember életét nyomon követve vizsgálták, a sors alakítja-e életüket, vagy ők alakítják sorsukat. A cél: megérteni, miért tűnik úgy, hogy egyeseknek mindig szerencséjük van, míg másoknak szinte soha.


A Bristol University kutatói 30 éve kutatják, vajon létezik-e „sors“. Több tízezer ember életét nyomon követve vizsgálták, a sors alakítja-e életüket, vagy ők alakítják sorsukat. A cél: megérteni, miért tűnik úgy, hogy egyeseknek mindig szerencséjük van, míg másoknak szinte soha. A kutatók úgy vélik, tudják a választ: az emberek személyisége az, ami befolyásolni tudja, hogyan bánik velük a sors. Kétféle attitűd létezik: az „internalizálók“ elemzik a problémákat, hajlamosak cselekedni, és tanulnak a tapasztalataikból, míg az „externalizáló“ típusú emberek úgy érzik, nem képesek befolyásolni a történéseket. Ha egy „externa-lizáló“ kudarcot vall, a sorsot okolja ahelyett, hogy elgondolkodna, mit csinálhatna másképpen, hogy elkerülje az újabb kudarcot. Az „externalizálók“ gyakrabban keverednek bűncselekményekbe, rosszabb állásokkal is beérik, és hajlamosak rossz emberi kapcsolatok közepette élni; így aztán úgy gondolják, hogy mostohán bánik velük a sors. *

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?