A verés nem megoldás!

Évente hány gyermeket kerget öngyilkosságba a rossz bizonyítványért kilátásba helyezett büntetés?
Nem vezetünk statisztikát a gyermeköngyilkosságokról. Csupán azt tudom, hogy tavaly az országban a bizonyítványosztás előtti és utáni két héten egyetlen gyermeköngyilkosságot sem jegyeztek fel.


Évente hány gyermeket kerget öngyilkosságba a rossz bizonyítványért kilátásba helyezett büntetés?

Nem vezetünk statisztikát a gyermeköngyilkosságokról. Csupán azt tudom, hogy tavaly az országban a bizonyítványosztás előtti és utáni két héten egyetlen gyermeköngyilkosságot sem jegyeztek fel. A múlt évben a gyermekek és fiatalkorúak öngyilkossági aránya több mint 50 százalékkal csökkent, és merjük remélni, hogy ebben része volt a mi kampányunknak is.

Ez ugyanaz a kampány, amely most is folyik?

Igen, a címe Veréssel nem változtatható meg a bizonyítvány. Akárcsak tavaly, az idén is két héttel a bizonyítványosztás előtt hívjuk fel a szülők figyelmét arra, hogy gondolkozzanak el a kifogásolt osztályzatokon, és beszélgessenek el róluk a gyerekkel, mert a kemény büntetés, ütés-verés nem old meg semmit.

És mi a megoldás?

A szülőknek egész éven át figyelemmel kell kísérniük gyermekük iskolai előmenetelét. Így nem érheti őket meglepetés, amikor kezükbe veszik a bizonyítványát. És persze az odafigyelés azt is jelenti, hogy tudják, mikor van a gyermeknek szüksége segítségre.

Létezik statisztika arról, hány gyerek kap verést, ha rossz jegyet hoz haza?

1999-ben és 2002-ben készített felméréseink szerint Szlovákiában a gyerekek több mint 30 százalékát büntetik veréssel a rossz jegyért. Ebből 13,1 százalékot rendszeresen, minden egyes alkalommal, amikor rossz osztályzattal megy haza. Elég magas arány.

A félévi bizonyítványosztás idején is kampányolnak?

Sajnos, a pénzünkből évente csak egy kampányra futja, s mivel a leghevesebb indulatokat általában az év végi rossz bizonyítvány kelti, erre összpontosítunk. Nagy méretű falragaszok, tévében közölt felhívások segítségével igyekszünk visszatartani a szülőket a tettlegességtől. Országszerte csaknem 700 plakátot helyeztünk el, főleg buszmegállókban, Pozsonyban a tömegközlekedési járművekben is. Reméljük, lesz foganatjuk. *

A központ címe:

Slonad Nitra – Centrum Slniečko n. o., Fábryho 5, 951 01 Nitra-Štitáre.

Tel./fax:

037/6585 190, 6585 222.

Honlapjuk:

www.centrumslniecko.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?