Testszag nélkül, illatosan

Alig lehet valami kellemetlenebb, mint, amikor találkozóra, megbeszélésre, vizsgára vagy valami más fontos eseményre készülünk, és észrevesszük, hogy szakad rólunk a víz, vagy épp befejeztük a tornát, és csuromvizesek vagyunk.



Alig lehet valami kellemetlenebb, mint, amikor találkozóra, megbeszélésre, vizsgára vagy valami más fontos eseményre készülünk, és észrevesszük, hogy szakad rólunk a víz, vagy épp befejeztük a tornát, és csuromvizesek vagyunk. A teljesen más tevékenységek ugyanazt váltják ki.

Amint megszületünk, izzadni kezdünk. Még akkor is, amikor teljes nyugalomban vagyunk. A vízelpárologtatás lehűti a szervezetet, és segíti eltávolítani a káros anyagokat.

A verejtékmirigyek mennyisége változó. Legkevesebb az eszkimóknak van, a legtöbb a színes bőrűeknek. Egy négyzetcentiméteren kb. 100 található, összesen 3–5 millió. Az ajkakon, a mellbimbón és a külső nemi szerveken kívül az egész testen előfordulnak. A verítéknek csak akkor van kellemetlen szaga, amikor a bőrön és a szőrszálakon levő baktériumok felbontják a fehérjéket és a zsírsavakat. A hónalj melege kedvező a baktériumok szaporodásához, ezért is olyan fontos, hogy ezt a testrészt tisztán tartsuk.

Ha a testhőmérséklet megemelkedik, a verejtékmirigyek fokozattan működnek, több izzadság termelődik, s ahogy elpárolog, hűti a szervezetet. Nagy hőségben annyi képződik, hogy nem tud elpárologni, lefolyik az arcon vagy a testen. Rendszerint a láb kezd először izzadni, majd a mellkas, és végül a fej és a hónalj. Az elpárolgott izzadság fehér foltokat hagy maga után.

Mennyit izzadunk?

Ez sok mindentől függ: a külső hőmérséklettől, az éghajlattól, a fizikai megterheléstől, a lelkiállapottól. Egy óra alatt általában az ember legfeljebb 1 liter folyadékot izzad ki, de szélsőséges viszonyok között akár 2 vagy három litert. Fokozott verejtékezéskor feltétlenül sokat kell inni, főleg ásványi sókat tartalmazó folyadékot. A verejtékezést a levegő nedvességtartalma is befolyásolja. Ha magas a páratartalom, a veríték nem párolog el, és nem hűti úgy le a szervezetet, mint száraz levegő esetén. Gyakran a lelki-érzelmi változásokra is verejtékezéssel válaszolunk. Ilyenkor leggyakrabban a tenyéren és a hónaljban izzadunk.

Kétféle verejtékmirigyet különböztetünk meg: az ekkrin és az apokrin mirigyet. Az előbbi igen nagy számban fordul elő. Eloszlása testtájékonként változik. Számuk 2 millióra tehető. Az apokrin vagy „illatmirigyek“-ből lényegesen kevesebb van. Az általuk termelt sűrű, tejszerű, jellegzetes szagú váladék a szőrtüszőbe jut. Ha felhalmozódik – ami elsősorban a nem kellően tisztálkodó egyéneknél fordul elő –, a váladék a baktériumok hatására megbomlik, és kellemetlen szagot áraszt. Mivel e mirigyek elsősorban a hónalj, a nemi szervek környékén, kisebb mértékben a szemhéj, a hallójárat és az orrnyílás környékén fordulnak elő, lényeges, hogy ezeket a testtájékokat szappannal, meleg vízzel rendszeresen megmossuk. A váladék folyamatosan termelődik, a mirigy tágult kivezető csövében halmozódik fel, és ott ürül ki.

A verejték általában színtelen, de előfordulhat színes is. Ennek oka – a ruhából kioldott színes textilfestéken kívül – az, hogy a bőrre került festéktermelő baktériumok feketévé vagy vörössé teszik. A verejték színes voltát kívülről a szervezetbe került és a verejtékmirigyek által kiválasztott festékanyagok ugyancsak okozhatják – pl. rum fogyasztása után a verejték barnás színű lehet – és természetesen a szaga is jellemző lesz a bevitt anyagra. Gyenge idegrendszerű, ideges egyéneknél előfordulhat, hogy dörzsölés miatti vagy egyéb okból pl. vakarás következtében keletkezett nem tudatos mechanikus sérülésből, a verejtékhez friss vér keveredik, és vörösre színezi azt. Érdekes, hogy bizonyos állatfajok normális verejtéke nem színtelen: pl. a kengurué vörös, az antilopé kék, a gazelláé pedig fekete.

Hogyan segíthetünk testünknek?

Könnyű öltözékkel és sok folyadék fogyasztásával. Hogy a veríték valóban hűtsön, szabadon kell elpárolognia. A szűk, nedvességet át nem engedő anyagok ilyenkor még jobban fűtenek. Ideális a szellős, levegős anyagból készült öltözék. A szintetikus anyagnál ügyelni kell arra, hogy jól szellőzzön, ugyanis ha a bőr állandóan nedves marad, ez kitűnő táptalaj a baktériumok és társaik számára. Ennek következménye a bőrirritáció, fertőzés, pattanás. Ugyanilyen fontos, hogy gondoskodjunk a kellő folyadékpótlásról. Aki azt hiszi, hogy ha kevesebbet iszik, kevésbé izzad, saját egészségét teszi kockára. Ha hiányzik a szervezetből a folyadék, gyengül a keringés, fejfájás jelentkezik.

Szlovákiában is egyre nő az érdeklődés a verejtékezés csökkentése iránt, de még mindig elmaradunk Nyugat-Európától. Fontos tudatosítani, hogy a dezodorok és az izzadásgátlók (antiperspirant) alapvető higiéniai eszközök, és használatuk legyen olyan természetes, mint a fogmosás.

Mi a különbség?

Dezodor: Sterilen tartja a bőrt, fékezi a baktériumok fejlődését, csökkenti a verejtékképződést. Antibakteriális hatású fertőtlenítő anyagokat tartalmaz, amely megakadályozza a kellemetlen szag kialakulását. Rövid ideig hat, ezért naponta többször is használni kell.

Izzadásgátló: Szűkíti a verejtékpórusokat, így a kezelt helyeken elfojtja a verejtékezést. Csak ott használjuk, ahol illatmirigyek vannak, és a szervezet „légkondicionálójának“ működését nem akadályozza. Az alumínium-klorid-tartalmú szerek igen hatásosak, ezeket a bőrgyógyász túlzott verejtékezés esetén írja fel.

Egyéb tippek

Speciális hintőpor: Felszívja a verítéket, elnyeli a szagokat. Kiváló hatású kéz- és lábizzadás esetén.

Ecetes lábfürdő: Enyhén összehúzó hatású, blokkolja a mirigyváladék termelését, de hatása legfeljebb pár óráig tart.

Zsályatea: Verejtékcsökkentő házi szer. Nem szabad túl forrón inni!

Riasztó jelek

Nem mindig a kánikula az izzadás oka: a pajzsmirigy megbetegedései, egyes hormonális változások és fertőzések esetén is előfordul. Ha gyakran verejtékezik, vizsgáltassa ki magát! Az orvos az izzadáson kívül a következő tüneteket is figyelembe veszi: jó étvágy ellenére is súlycsökkenés, koncentrációs problémák, erőnlét, vérnyomás, vércukor, szívritmus.

Akut fertőzések esetén is előfordul a verejtékezés. Ennek biztos ismérve a láz.

A menstruáció alatt jelentkező túlzott verejtéktermelés nem ok a nyugtalanságra.

Az izzadásnak egész más okai is lehetnek. Az alkohol, nikotin és koffein is serkenti a vérkeringést és a verejtékmirigyek működését.

Hasonlóan izzadnak a férfiak és a nők?

Különböznek aszerint is, hogy milyen vegyi folyamatok játszódnak le testükben. A női bőr sokkal érzékenyebb a hőingadozásokra, amit a zsírmenynyiség okoz. Átlagosan kisebb felületű, és kevesebb rajta a verejtékmirigy. Ebből következik, hogy a nők kevésbé izzadnak. Egy óra alatt a férfiak 250 ml, a nők 180 folyadékot izzadnak ki.

A férfi verejtékezése a hónaljban sokkal intenzívebb, ez okozza a kellemetlen szagot. Ám nemcsak többet izzadnak, hanem jobban is érződik rajtuk. A nők rendszerint érzékenyebben reagálnak a kellemetlen szagokra. Egy biztos: mindenki igyekszik olyan partnert választani, akivel nemcsak megértik egymást, hanem aki testének illata sem visszataszító. *

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?