Szlovákia eltörli az óraátállítást

óra óraátállítás
Pozsony |

Egyre valószínűbb, hogy 2019. március 31-én fogjuk utoljára átállítani óránkat a nyári időszámításra. Az illetékes szlovák minisztériumok, a szomszédos országokkal koordinálva már készülnek a szezonális óraátállítás eltörlésére.

Múlt héten tett javaslatot az Európai Bizottság az Európai Unióban érvényes téli és nyári időszámítás eltörlésére. Ha az Európai Parlament és a Tanács 2019 márciusáig elfogadja a javaslatot, akkor jövőre véget ér a szezonális időszámítás. A tagállamoknak ugyancsak jövő márciusig kell jelezniük, hogy a nyári vagy a téli időzónát akarják-e meghagyni. A nyári esetében 2019. március 31-én, a télinél jövő október 27-én fogják utoljára átállítani az órát.

Szlovákiában a szezonális óraátállítás eltörléséért a munkaügyi minisztérium a felelős, amely jelenleg a többi érintett tárcával, például a gazdasági vagy a közlekedési minisztériummal egyeztet az egységes időszámítás bevezetésének következményeiről. „Jelenleg az 54/1946 számú, nyári időszámításról szóló törvény van érvényben – ennek a törvénynek az eltörlésével szűnne meg a nyári időszámítás” – mondta érdeklődésünkre Veronika Husárová, a munkaügyi minisztérium szóvivője. Annak ellenére, hogy a nyári időszámításról szóló törvényt szüntetnék meg, Szlovákia a visegrádi országokkal együtt a legnagyobb valószínűséggel a nyári időszámítást fogja megőrizni – végleges döntés a kérdésről még nem született. „Ján Richter miniszter logikusnak és megalapozottnak tartja az óraátállítás eltörlését, ezen a téren elkerülhetetlen az uniós országokkal való koordináció, hogy a változások egységesen legyenek elfogadva” – fűzte hozzá Husárová.

Az óraátállítás eltörléséről szervezett uniós felmérésen idén 4,6 millió ember szavazott, a nagy többség, 80 százalékuk támogatta a kettős idő eltörlését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?