Idegbaj a nyitott terű munkahelyen! El lehet kerülni? Mit illik, és mit nem

nyitott

Lassan a végéhez közeledünk annak a korszaknak (legalábbis a haladóbb cégeknél), hogy a nyitott terű iroda, vagyis az open space a divat.

Ennek ellenére a munkaadók nagy része – az alacsonyabb költségek miatt – még mindig ezt választja. Ez a fajta munkahely nagy fokú toleranciát és kompromisszumkészséget követel meg mindenkitől.

Számos felmérés igazolja, hogy a munkatársak többsége szenved a nyitott terű irodában, mert zaj van, magánszféra pedig nincs. Ez pedig az összpontosítás csökkenéséhez és több hibázáshoz vezet, ráadásul némelyeknek a pulzusszámát is megemeli. Középút nincs: vagy szeretik, vagy gyűlölik a nyitott terű irodát. Az igazsághoz tartozik, hogy az utóbbiak lényegesen többen vannak. 

A befelé fordulók ellensége 

Elsősorban a befelé fordulóknak, az introvertáltaknak okoz gondot az ilyen iroda. Van, aki emiatt el sem fogadja a felkínált munkalehetőséget. Nem tudja elviselni a sok embert, akik zavarják az összpontosítást és elvonják figyelmét. Mit lehet ellene tenni? Ha lehetséges, a falra függesszen ki nyugalmat és összpontosítást elősegítő képeket, bizonyos idő után tegyen egy sétát ott, ahol kevesebb az ember és a mozgás – tanácsolják a szakemberek. 

Gyakori probléma a zaj. A klaviatúra zaja az egyik legrosszabb hang, ami az embert kizökkenteni a munkából. Feszültséget okozhat a klímaberendezés is. Az építészeknek különféle módszerek alkalmazásával (térelválasztók) gondolniuk kellene arra, hogy tompítsák a zajt, bár teljesen így sem lehet kizárni, még akkor sem, ha a közösség nagyon fegyelmezett. Minden nyitott terű munkahelyen vannak, kellene lenniük szabályoknak: az open space már távolról sem csak az asztalok végeláthatatlan sorát jelenti, hanem csendes zugokat, telefonfülkéket, pihenőhelyeket, kellemes kávézókat.

Viselkedési szabályok 

A nyitott terű irodák kedvelői előnyként a lazaságot, a kollégák és az információk könnyű elérhetőségét emelik ki. Ellenzői a magánélet hiányát, a munkaeszközök zajos használatát és a hangos étkezést kifogásolják. Azt azért illik szem előtt tartani, hogy a nyitott terű nagy irodában nem illik átkiabálni az asztalokon a kollégáknak. A fegyelmezettebbek ilyenkor e-mailt küldenek, ha távol ülnek egymástól. Megzavarhatja az összpontosítást az átható illatú, ropogós ételek fogyasztása, az erős dezodor használata vagy az, ha valaki egyáltalán nem használ izzadásgátlót, esetleg nagyobb teret foglal el, mint amennyi megilleti.
 

Hasznos, ha egy-egy közösség meghatározza a viselkedés és a munka szabályait. Nemcsak azt kell tudni, mi illik és mi nem, hanem ezeket a szabályokat látható helyre ki is kell függeszteni, mert mindig van olyan, aki elfelejti vagy megsérti a szabályokat. Hasznos, ha ezt megbeszélik egymással a vezetők és az alkalmazottak. 


A nyílt terű irodában az emberek tulajdonképpen nem is köszönnek egymásnak, illetve csak azok, akik jobban ismerik egymást, vagy közel ülnek egymáshoz. Egyrészt azért van ez, mert a hangos köszönéssel nem akarják zavarni a munkát, másrészt pedig azért, mert gyakran nem is ismerik egymást. Az ismerkedést a kávézás, a pihenés segítheti elő.

 
Civilizációs betegség lett 

Sok szakember az open space szindrómát már civilizációs betegségnek tartja, amit magas vérnyomás, emésztési zavar, fejfájás, sőt depresszió jellemez. Az Egyesült Államokból „kaptuk” a kilencvenes érvekben, s a hatékonyság és a kreativitás fokozását várták tőle. A felmérések viszont az ellenzőinek adnak igazat, ugyanis több felmérés is megerősítette, hogy az open space végeredményben inkább csökkenti a hatékonyságot, termelékenységet.
Sajnos, a vállalatok mintha ezt nem vennék ezt tudomásul. 

A Human spaces tanulmány szerint, amely 8 ország több ezer alkalmazottjának munkakörnyezetét vizsgálta, az open space-szel kapcsolatban a megkérdezettek 42 százalékának hiányzik a nappali fény, 22 százalékuknak pedig a csend. Érdekes a Forbes felmérésének egyik eredménye is: a megkérdezettek több mint harmada lemondana jövedelme egy részéről, ha kellemesebb, nyugodtabb környezetben dolgozhatna. Mítosz az is, hogy az olcsóbb open space javítja a munkatársak közötti viszonyt. Igaz, hogy itt az emberek többet beszélnek, de nem a munkával kapcsolatos dolgokról.
(A hnexpress alapján: ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?