Az OĽaNO emelné a nővérek bérét

nővér illusztráció

Átlagban 220 euróval emelné a nővérek bérét az OĽaNO.

Az új fizetésekről szóló javaslatot Igor Matovič mozgalma még idén szeretné a parlamentbe terjeszteni. A változások értelmében az alacsonyabb fizetési osztályba tartozó nővérek bére átlagban 738 euróról 954-re emelkedne, a legjobban kereső nővérek pedig átlagban 912 euró helyett bruttó 1145 euró fizetést kapnának. Elena Červeňáková, az OĽaNO parlamenti képviselője szerint csak ezzel a lépéssel oldható meg a hatalmas nővérhiány az országban. „Jelenleg 31 ezer nővér dolgozik Szlovákiában, ebből 10 ezer a következő 10 évben nyugdíjba megy. Muszáj ösztönöznünk a nővéreinket, hogy maradjanak Szlovákiában, másképp válságba kerülhet az egészségügy” – mondta Elena Červeňáková.

Marek Krajčí (OĽaNO) szerint Szlovákia gazdasági helyzete lehetővé tenné, hogy emelkedjen a nővérek bére. „Nálunk a tavalyi átlagbér 954 euró, a nővérek átlagfizetése pedig mindössze 868 euró. Azt szeretnénk, hogy ez az összeg a közeljövőben meghaladja az átlagbért, úgy, ahogy a fejlettebb országokban” – mondta az OĽaNO képviselője. A béremelés éves szinten több mint 80 millió euróba kerülne, és mivel a koalíciós pártok nem támogatják, ezért gyakorlati esélye nincs.

Az egészségügyi minisztérium a fizetésemelés helyett 6000 eurós ösztöndíjat ajánlana a nővérképző egyetemek diákjainak, ha később az itthon fognak dolgozni. Viszont ha rögtön a tanulmányaik befejezése után külföldre mennének dolgozni, az összeget vissza kellene fizetniük a minisztériumnak. Az OĽaNO szerint ezek az intézkedések nem megfelelőek. (nar)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?