Áttörést értek el a skizofrénia kutatásában ausztrál tudósok

skizofrénia
Sydney |

Áttörést értek el a skizofrénia kutatásában ausztrál tudósok, akik felfedezték, hogy az agyban megnövekedett számú immunsejtek nagy szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

A Molecular Psychiatry című szaklap pénteki számában közzétett tanulmány eredményei jobb diagnózishoz és kezelésekhez vezethetnek, mivel a jelenlegi gyógymódok csak részben csillapítják a tüneteket és gyakran járnak nem kívánt mellékhatásokkal.

"A kezelések új útjai nyílnak meg az eredmények alapján, mivel ezek azt sugallják, hogy a skizofrénia kórtana az immunsejteken belül rejtőzhet és az immunsejtek szerepet játszhatnak a betegség tüneteinek kialakulásában" - mondta Cynthia Shannon Weickert, aki három évtizede kutatja a skizofréniát.

"Tanulmányunkban azt a feltételezést tettük próbára, mely szerint az immunsejtek függetlenek az agytól a pszichiátriai betegségek esetében és izgalmas felfedezésre jutottunk" - mutatott rá.

A kutató szerint régebben ezekről az új "gyanúsítottakról" azt gondolták, hogy ártalmatlan utazók, így nagyrészt figyelmen kívül hagyták őket.

Azonban skizofréniás betegek agyában nagy mennyiségben találtak immunsejteket és ez arra utal, hogy nagyobb szerepet játszhatnak a betegségben, mint korábban vélték.

Weickert családját is sújtja a kór, tanúja volt, hogy ikertestvére skizofréniáját sokféleképpen próbálták kezelni és gyakran többet ártottak vele, mint amennyit használtak.

Testvére betegsége volt a legfontosabb oka annak, hogy molekuláris biológus legyen, mert hitte, hogy a kutatás "finomhangolásával" szembeszállhat a skizofrénia pusztító hatásával, hogy a betegek normális, boldog életet élhessenek.

"Arra gondoltam, a mélyére kell ásni ennek a borzalomnak" - mondta a kutató.

Úgy vélte, a pszichiátriát az viszi előre, ha az agyszövetet tanulmányozzák, hogy a kórok hátterében álló okokat felfedezzék, amint a mellrák kutatói is a molekuláris szintű vizsgálatokkal érik el eredményeiket.

"Ez a legnagyobb áttörés és a legizgalmasabb dolog, amit sikerült felszínre hoznom a hosszú évtizedek alatt. Látom az előre vivő utat" - tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?