Új helyre kerül Herczeg Géza szobra Nagykaposon

Nagykapos
Nagykapos |

Nem az eredetileg kiszemelt helyszínen állítják fel a város híres szülöttjének, Herczegh Géza jogtudósnak a szobrát.

 

Korábban úgy határoztak, az alkotást a Dobó téren állítják fel. Gabri Rudolf, a Nagykaposi Magyar Közösségi Ház vezetője lapunknak elmondta, az eredeti terveken változtatni kellett, ugyanis hamarosan elkezdődik a tér komplex felújítása, mely október közepéig biztosan nem fejeződik be. A városvezetéssel egyeztetve ezért úgy határoztak, a mellszobor a városi parkba kerül, mely egy nagyobb beruházás keretében néhány évvel ezelőtt újult meg. Herczegh Géza, a 2010 januárjában elhunyt nemzetközi jogtudós ugyan nem sokkal születése után elkerült Nagykaposról, ám szoros szálak fűzték a városhoz. A település kulturális és közéletének aktív szereplője volt, feleségével, Petneházy Melindával 2007-ben hozta létre a Herczegh Károly Alapítványt. A bodrogközi és Ung-vidéki közösségek, valamint az itt élő fiatalok anyanyelvi kultúrájának megőrzését és fejlesztését célul kitűző egyesület Herczegh Géza halála után is folytatja tevékenységét, Petneházy Melinda támogatásával. Nagykapos városa Herczegh Gézát 2005-ben, Herczegh Gézánét pedig 2017-ben díszpolgári címmel tüntette ki. Herczegh Géza emléke előtt úgy is tisztelegni szeretnének, hogy idén, születésének 90. évfordulója alkalmából szobrot állítanak neki. Ennek ünnepélyes leleplezésére 2018. október 13-án Nagykaposon kerül sor, az eseményen részt vesz Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Herczegh Géza veje is. A szobor elkészítését Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész vállalta. Az új helyszínt nemrég megtekintették a család tagjai is, és mind Petneházy Melinda, mind Herczegh Géza fia, Herczegh Károly megfelelőnek találta. A változtatásról a szobor alkotóját, Rieger Tibort is értesítették, aki szintén beleegyezett a tervek megváltoztatásába. Miután lezárul az adminisztratív eljárás, megkezdődhetnek a szoborállítással, illetve az itt levő köztéri alkotás áthelyezésével kapcsolatos munkák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?