Egymillióan tüntettek a katalán függetlenségért

katalán
Barcelona |

A városi rendőrség becslése szerint  egymmillióan vonultak utcára az önálló katalán köztársaság megalakításáért Barcelonában. 

A Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű civil szervezet által megrendezett függetlenségpárti tüntetés helyszínén a tömeg már órákkal korábban elkezdett gyülekezni. A városban útközben is jól lehetett látni, hogy ki az, aki a felvonulásra igyekszik: teljes metrókocsik teltek meg az esemény élénk rózsaszínű, Teremtsük meg a köztársaságot! feliratú pólóját viselő emberekkel.

Az ANC tájékoztatása szerint több mint 1500 autóbusz érkeztek Katalónia más területeiről, és többszáz traktor is.

Az Avenida de Diagonal nevű sugárút 6,4 kilométeres lezárt szakaszát ellepte a katalán függetlenséget szimbolizáló sárga-piros csíkos és kék alapon fehér csillagos zászlók áradata. 

Az út menti házak kerítéseire, a lámpaoszlopokra sárga szalagokat aggattak. Ezek jelképezik a katalán függetlenségi vezetőkkel szembeni bírósági eljárások, korlátozó intézkedések ellen tiltakozást. A tüntetők közül többen transzparenseken követelték szabadon engedésüket.

A spanyol kormánynak politikai foglyai vannak. A katalán politikusok nem követtek el semmit, csak szavazást rendeztek
– mondta egy tüntető.
A szervezők az esemény kezdetén néhány perces csendre próbálták inteni az egybegyűlteket, majd egy jelzőrakéta kilövése után minél erősebb kiabálásra ösztökéltek. Függetlenség - skandálta a tömeg, erre szimbolikusan díszletfalak dőltek le.

A tüntetésen megjelent a katalán elnök, az autonóm kormány tagjai, a katalán parlament függetlenségi pártjainak képviselői, viszont távol maradtak a spanyol egységet támogató pártok, az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt, a Katalán Szocialista Párt (PSC), és a konzervatív Néppárt (PP).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?