A komáromi kórházban ismét lehet szombatonként vért adni

véradás illusztráció

A nyári időszak után újra lehet szombaton vért adni a komáromi kórházban. Ezzel azoknak a véradóknak akarnak segíteni, akik hétköznap erre nem tudnak időt szakítani.

A következő lehetőség a váradásra szeptember 22-én lesz. „A vérvételre a komáromi kórház hematológiai és transzfuziológiai osztályán kerül sor 8:00 és 12:00 óra között” – tájékoztatott Radi Enikő, az osztály főorvosa.

Ezenkívül elmondta: az egészségügyi dolgozóknak főleg a komoly sérüléseknél és baleseteknél van szükségük az adományozott vérre. A vér nagyon fontos azoknak a pácienseknek is, akik daganatos megbetegedéssel várnak műtétre. „Mindenki, akinek nagy szüksége van a vérre, mások segítségére szorul. Ezért ismét visszaállunk a szombati véradásra, amelyet azért vezettünk be, hogy azok is adhassanak vért, akiknek a munkájuk vagy más kötelességük miatt nincs idejük eljönni hét közben. Az első félévben bevált ez a szolgáltatás, és hétvégén is jöttek az emberek” – közölte Radi.

Emlékeztetett: vért minden egészséges 18 és 65 év közötti ember adhat, akinek a súlya eléri az 50 kilogrammot. A véradónak a véradás előtt egy nappal sok folyadékot kell fogyasztania, nem ehet zsírosat, reggelire pedig csak könnyű ételt fogyaszthat. A véradásra nem szabad éhgyomorral jönni, 12-14 órával a véradás előtt pedig nem lenne szabad dohányozni vagy alkoholt fogyasztani. „A véradó alkalmasságát az orvos a helyszínen ellenőrzi, a véradás nem egész tíz percig tart. Ez után nem ajánlatos sehová sietni, pihenni kell, és vizet vagy teát kell fogyasztani, esetleg valami kis könnyű ételt” – tette hozzá Radi.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?