Fadrusz-kiállítás és új kiadványok a Pozsonyi Kiflitől

A háttérben a Mária Terézia-szoborcsoport, az előtérben pedig a Fadruszt ábrázoló mellszobor egy korabeli képeslapon (A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás archívuma)

Kiállítás Fadrusz János szobrászművészről, új kiadványok és magyar nyelvű tematikus séták – több újdonsággal is jelentkezik ősszel a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás.

Fadrusz 160 évvel ezelőtt, 1858-ban született Pozsonyban, és 115 esztendővel ezelőtt hunyt el Budapesten. A társulás e két évforduló kapcsán kültéri (pop up) kiállítást rendez a pozsonyi Duna-parton Ľudovít Štúr-szoborcsoporttal szemben. Az ünnepélyes megnyitó október 4-én 17 órakor kezdődik.

A Štúr-szoborcsoport helyén 1897 és 1921 közt az alkotó Mária Terézia-szoborcsoportja állt, amelyet a két világháború közti csehszlovák időszak kezdetén szétzúztak. A 30 információs panelt ott helyezik el, ahol 1912-ben felállították Pfliegler János Fadruszt ábrázoló mellszobrát (1945 után eltávolították, a Pozsonyi Városi Galéria gyűjteményében található). A projekt koordinátora Bolemant Éva, a Pozsonyi Kifli elnöke és ifj. Papp Sándor történész, a társulás alapítója. A két héten át megtekinthető tárlat kurátora a szervezet alelnöke, Ján Vyhnánek várostörténész, a képzőművészi kivitelezés pedig Szabó Réka munkája.

Szeptember 16-án (vasárnap) 14 órától Brogyányi Mihály idegenvezető a pozsonyi palotákról tart magyar nyelvű tematikus városnézést. Gyülekező a Gras­sal­kovich-palota előtti, a Hodža téren (Hodžovo námestie). 

Szeptember 30-án (vasárnap) Hornyák István idegenvezető Má­tyás király és Pozsony című magyar tematikus sétájára várják az érdeklődőket (14.00, Fő tér, az Óvárosháza bejárata előtt). 

Mivel a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot is Fadrusz alkotta, a Pozsonyi Kifli alelnöke, Korpás Árpád az augusztusi Kolozsvári Magyar Napokon az ottani Korzo Egyesület meghívására előadást tartott a társulás munkájáról és közeljövőbeni rendezvényeiről – virtuális sétával invitálva Fadrusz szülővárosába a Mátyás szülővárosában élőket. 

A pozsonyi adventi vásár idejére több kiadvány is napvilágot lát a „Kifli” gondozásában. A Po­zsonyi mesék című sorozat legújabb kötete – Forgács Péter mun­kája – ugyancsak Fadruszról szól. Szlovákul is elérhető lesz Kacsinecz Krisztián Batka János városi főlevéltárosnak és zenekritikusnak szentelt könyve, amely tavaly jelent meg magyarul. Magyar fordításban is kiadják Viera Kamenická szlovákul már meglévő, zsidó történeteket tartalmazó meséskönyvét. Válogatáskötet készül továbbá a Pozsonyikifli.sk legérdekesebb, legnépszerűbb várostörténeti írásaiból. A 2019-es Pozsonyi Naptár olyan felvételeket tartalmaz majd, amelyek a város hajdani híres fotográfusa, Kozics Ede és utódai műhelyében készültek a 19. század második és a 20. század első felében. (További részletek a Pozsonyikifli.sk portál Eseménynaptár rovatában olvashatók.) (kor)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?