Idén már kilencezren jelentettek magáncsődöt

pénz magáncsőd illusztráció
Pozsony |

Szlovákiában naponta átlagosan 37 ember jelent magáncsődöt, a számuk így csak az idei év első nyolc hónapjában elérte a 9 ezret. A lakossági csődök számának látványos megugrása az ezzel kapcsolatos szabályok tavalyi módosításával magyarázható.

A pénzintézetek hitelregisztereit kezelő CRIF – Slovak Credit Bureau társaság legfrissebb felmérése szerint csak idén augusztusban 1352-en éltek a magáncsőd lehetőségével, 101 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. „A látványos megugrás a magáncsőddel kapcsolatos új szabályokkal magyarázható, amelyek tavaly márciusban léptek életbe. Ezeknek köszönhetően könnyebben szabadulhatnak meg terheiktől azok a magánszemélyek, akik olyan mértékben adósodtak el, hogy már nem tudják kezelni az adósságukat” – nyilatkozta Jana Marková, a CRIF elemzője. Hogy a szabályozás meghozta a gyümölcsét, azt a statisztikai adatok is alátámasztják. A magáncsőd intézményét ugyanis 2006-ban vezették be Szlovákiában, miközben a 2006 és 2016 között eltelt tíz évben csupán 2919 ilyen csődre került sor, míg idén csak augusztus végéig nagyjából 9 ezer ilyet jelentettek, ami csaknem a háromnegyedével több, mint tavaly az egész évben. „A magáncsődöt jelentők egyre népesebb táborában a gazdaságilag elmaradottabb régiókban élő fiatalabb férfiak dominálnak. A férfiak aránya meghaladja a 60 százalékot, miközben a legnépesebb korosztálynak a 30 és 39 év közöttiek számítanak” – tette hozzá Marková. 

Kapcsolódó cikkünk

A legtöbb magáncsődöt, több mint 300-at az elmúlt hónapban Besztercebánya megyéből jelentették, míg a sor végén Pozsony és Nagyszombat megye található, 81 és 87 ilyen esettel. Magáncsődöt jelenthet egyébként bárki, a feltétele, hogy az illetővel szemben végrehajtási eljárást folytassanak. A tavaly tavasztól hatályos törvénymódosítás értelmében a magáncsőd intézményét igénybe vevő adósok kétféleképpen próbálhatnak megszabadulni tartozásaiktól: magáncsődeljárást kezdeményezhetnek saját magukkal szemben vagy törlesztési naptárat kérnek. Magáncsődöt 10 évente egyszer lehet jelenteni. Csődeljárást csak olyan személy indítványozhat, aki ellen már folyik végrehajtási eljárás, egyébként csak a törlesztési naptár jöhet szóba. Csődeljárás esetén az adós átadja a vagyonát értékesítés céljából, és ebből elégítik ki a hitelezőket. Törlesztési naptár esetében az adós megtarthatja vagyona egy részét, de időben fizetnie kell a bíróság által meghatározott törlesztőrészleteket. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?