A probiotikumoknak "alig van hatása a szervezetre"

probiotikum
Tel-Aviv |

A probiotikumok, vagyis a jótékony baktériumokat tartalmazó táplálékkiegészítők fogyasztásának "alig van hatása a szervezetre" - állapította meg egy nagy szabású elemzés, melyet izraeli tudósok végeztek.

A kutatók szerint a jövő probiotikumának testre szabottnak kell lennie, vagyis az egyes emberek igényei szerint kellene megtervezni őket - írta a BBC hírportálja.

A Weizmann Tudományos Intézet tudósai 11 bélbaktériumból, köztük lactobacilusokból és a bifidobaktériumokból készítettek probiotikumkoktélt, melyet egy hónapon át 25 egészséges önkéntes fogyasztott.

A hónap leteltével érzéstelenítés után szövetmintát vettek tőlük a gyomor, a vékony- és a vastagbél több területéről.

Azt vizsgálták, hogy a baktériumok megtelepedtek-e és okoztak-e változást a béltevékenységben.

A Cell című tudományos lap közölte az eredményeket, melyek szerint az esetek felében a "jó" baktériumok a szájon át bejutottak a szervezetbe, majd "a másik oldalon" távoztak is belőle.

A többieknél az történt, hogy az elfogyasztott baktériumok egy kicsit időztek a gyomorban és a belekben, majd kiszorították őket a már ott lévő mikrobák.

Az emberi bélrendszer baktériumok milliárdjainak ad otthont, minden emberben más a "népesség" összetétele.

Tévedés azt várni, hogy a boltok polcain árult probiotikumok mindenkinek hatásosak lesznek, a jövő a testre szabott koktéloké - mondta Eran Elinav, a kutatás vezetője a BBC-nek.

"Az egyéni igények figyelembe vétele nélkül probiotikumot vásárolni tehát haszontalan, legalábbis az esetek jó részében" - tette hozzá.

A kutatócsoport azt is megvizsgálta, hogyan hatnak a probiotikumok antibiotikumkúra után, amikor a gyógyszer mind a jó, mind a káros baktériumokat elpusztította.

Ebben a vizsgálatban 46 önkéntes vett részt, az eredményeket szintén a Cell friss száma közölte. A kutatók azt állapították meg, hogy a beszedett probiotikumok késleltették a normális, egészséges baktériumflóra önálló helyreállását.

"A jelenlegi álláspont az, hogy a probiotikumok ártalmatlanok és jót tesznek mindenkinek. Eredményeink azonban új mellékhatást tártak fel, melynek akár hosszú távú következményei is lehetnek" - magyarázta Elinav.

A probiotikumoknak van néhány tudományosan igazolt kedvező hatása, ezek egyike, hogy védik a koraszülötteket a bélfalelhalással járó vastagbélbetegséggel szemben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?