Dunaszerdahely: A város karantént hozott létre a kóbor kutyáknak

kóbor kutyák
Dunaszerdahely |

A dunaszerdahelyi önkormányzat karantént hozott létre a kóbor kutyáknak a Kisudvarnoki úton, amely szeptembertől kezdte meg a működését. A befogott kóbor kutyák négy hétig maradhatnak a karanténban. Az önkormányzat olyan önkénteseket keres, akik segítenének a kutyák sétáltatásában és más munkákban. A város továbbá ingyenesen biztosítja a csip beültetését a kutyákba.

 

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere a TASR-nek elmondta, hogy a városban már hat éve kötelezővé tették a kutyák csippel való ellátását, mivel nagyon sok probléma volt a kóbor kutyákkal. „Ennek a finanszírozását úgy oldottuk meg, hogy azok a lakosok, akik befizetik a kutyájuk után az adót, és ezt igazolni is tudják, jogosultak lesznek az általunk kisorsolt állatorvosnál csipet ültetni a kutyájukba, az állatorvos pedig a kutya állatútlevelét is kiállítja” – közölte Hájos.

 

A város a Sloboda zvierat szervezettel is együttműködik. Abban az esetben, ha nem találják meg az elkóborolt kutya gazdáját, vagy senki sem fogadja azt örökbe az egyhónapos határidőn belül, az állat a szervezethez kerül. A rendőrség szintén segít a kóbor kutyák befogásában. A befogás után az állatot karanténba szállítják, ott azt egy állatorvos megvizsgálja, és ha a kutya nem rendelkezik csippel, akkor csipet is kap.

A dunaszerdahelyi önkormányzat ezzel eleget tesz az állatorvosi ellátásról szóló új törvénynek, amely 2018. szeptember 1-től van érvényben. A törvény szabályozza az állatok regisztrációját, befogását, illetve a karanténok és állatmenhelyek üzemeltetését is. A jogi norma azt is előírja, hogy a kutyák tulajdonosainak az állat születése utáni 12 héten belül kötelező csipet ültetniük a kutyájukba. Ha az állat gazdát cserél, akkor azt még a csere előtt csippel kell ellátni, annak korától függetlenül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?