A Škoda is ott volt a nemzetközi repülőnapon Szliácson

škoda

Nem feltétlenül szükséges, hogy a repülőnap csak és kizárólag a repülőkről szóljon. Ennek ékes példája a Szliácson (Sliač) megrendezett nemzetközi repülőnap, melynek egyik fő partnere a Škoda.

Immáron ötödik alkalommal támogatta a Škoda Auto Slovensko a SIAF repülőnapot, amelynek idén Csehszlovákia megalakulása századik évfordulója volt a fő témája. Ezért döntött a Škoda úgy, hogy aktuális modelljein kívül egyedi és rendkívül értékes veteránokat is kiállít a repülőnapon.

A kiállított veteránok közül kétség kívül a Škoda Popular Special Sport tartozott a legérdekesebbek közé. A márka 1934-ben kezdte forgalmazni az aerodinamikus modelljeit, a felvételen is látható autót pedig azért gyártotta le, hogy különböző versenyeken népszerűsítse a márka új modellsorozatát. A 995 köbcentiméteres motor teljesítménye 38 kW és 44 lóerő volt, a végsebessége pedig elérte a 110 km/órát. Épp a gyorsaságának köszönhetően nyert meg több versenyt, például az 1872 kilométer hosszú Bécs–Sankt Pölten–Bécs futamot. 1934-ben Nina Štanclová Csehszlovákiából Angliába utazott az autóval, útban visszafele pedig a Párizsi Nemzetközi Autószalon főbejárata előtt mutatta be a modellt. Mindössze 14 készült belőle, hét darab két- és hét darab négyüléses kivitelezésben. Egyetlen egy kivételével, amelyet Spanyolországba szállítottak, mindegyik Csehszlovákiában talált gazdára. Az elérhető információk szerint csak egy, legfeljebb két változatát sikerült megőrizni. Egyébként 1936-ban az autó ára 27 500 korona volt, jelenleg a felújított példány ára eléri a százezer eurót.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?