Renault Scenic TCe 140: új, modern technológiát kapott a régi jó barát

Renault Scenic TCe 140

A családi Renault Scenic új benzines 1,3 literes erőforrást kapott, így néhány hónap után ismét ellátogatott szerkesztőségi garázsunkba, hogy kipróbáljuk, mi újat kínál.

A Scenic negyedik generációja a 20 collos kerekeknek köszönhetően azonnal felkeltette az emberek és a szakújságírók érdeklődését. Már az első menetpróbák igazolták, hogy a Scenic ezekkel a kerekekkel is jól igazodik a nem éppen egyenes szlovákiai utakhoz, cseppet sem veszített a kényelemből. Ha ehhez hozzáadtuk a praktikusan kialakított tágas utasteret vagy a hosszabb (Grand Scenic) változatot, akkor igazán jóra sikeredett családi autót kaptunk. Ezért kár, hogy a szlovákiai utakon oly keveset látni ebből az aktuális generációból.

Játék az elnevezéssel

A reális forgalomban mért fogyasztási mutatók és a károsanyag-kibocsátási értékek tartoznak jelenleg az autógyártók legnagyobb kihívásai közé. Némelyik aktuális motor képtelen teljesíteni a szigorú normákat, ezért a gyártók új fejlesztésű blokkokat dobnak a piacra. A Renault tavaly év végén mutatta be különösebb csinnadratta nélkül az új 1,3 TCe erőforrást, amely fokozatosan az összes modellnél felváltja az 1,2-es motorokat. Bár a hivatalos megnevezése 1,3 TCe, az árjegyzékben a TCe 140 jelölést használja a Renault, így ne essenek zavarba, egy és ugyanazon erőforrásról van szó. A szám a teljesítményt jelöli, amely a Scenic esetében 130 kW-ra és 140 lóerőre van beállítva. S hogy még egy kicsit jobban bekavarjak, a fejlesztők a motort inkább csak H5H elnevezés alatt ismerik.

A Renault a Daimlerrel karöltve fejlesztette ki ezt a blokkot, így a francia márka modelljén kívül még a Dacia, a Nissan vagy a Mercedes autóiban is megtalálnánk. Érdekessége az 1330 köbcentiméteres a hengerűrtartalma, amelyet a franciák felfelé, a németek pedig lefelé kerekítettek. Ezért míg a Renaultokban hivatalosan 1,3 literes erőforrásként árulják, addig a Mercedesekben 1,4 literesként.

Érdekes

Renault Scenic TCe 140

Hengerűrtartalom 1330 cm3

Váltó manuális 6 fokozatú

Hengerek száma 4

Teljesítmény 103 kW/140 LE 5000 fordulatnál

Forgatónyomaték 240 Nm/1600 fordulatnál

Fogyasztás városban (gyári) 6,8 l/100 km

Fogyasztás városon kívül (gyári) 4,6 l/100 km

Kombinált fogyasztás (gyári) 5,4 l/100 km

Modell alapára 16 990 euró

Tesztelt változat alapára 19 290 euró

A tesztelt modell ára 22 790 euró

Innovációk sora

Az új közvetlen befecskendezéses négyhengeres turbómotor erősebb az előző Energy TCe erőforrásnál. Például a tesztelt 140 lovas blokk 35 Nm-rel többet tud, mint a jelenleg még elterjedt TCe 130. A nagyobb teljesítményt a gyakorlatban is érezni. Azon túl, hogy a motor alacsonyabb sebességről is sokkal jobban gyorsul, rendkívül halk, amihez a kabin jó hangszigetelése is hozzájárult. A hatgangos manuális váltó pontos. Ha nagyobb sebességgel vesszük be a kanyarokat, akkor a karosszéria érezhetően bedől, ezt viszont aligha fogja megtapasztalni a Scenic tulajdonosa, aki nagy valószínűséggel nem azért választja ezt az autót, hogy száguldozzon vele.

Ami a fogyasztást illeti, 140 km/órás tempónál autópályán hét liter körüli értékre kell számítani. A városban való kocsikázást 6,5 literrel fogják abszolválni, országúton pedig laza tempóval az 5,5 literes átlag is teljesíthető.

A kis lökettérfogatú motor több innovációt is tartalmaz. A hengereit olyan anyagokkal vonták be, amelyet a Nissan GT-R erőforrásánál is alkalmaznak, a belső súrlódás így alacsonyabb. Az üzemanyagot 250 bar nyomással fecskendezi a rendszer az égéstérbe, a szívó- és kipufogószelepeket pedig a terheléstől függően kettős vezérlőmű-tengely-állító rendszer irányítja. Ennek köszönhetően rendelkezik az új motor nagyobb nyomatékkal alacsony fordulatszámon.

Tágas tér és praktikum

A külsővel és a belsővel a korábbi tesztek során már megismerkedtünk, ezért most csak címszavakban említeném a lényeget. Az ülések nemcsak elől, hanem hátul is rendkívül kényelmesek. A szélesebb ülőpadnak köszönhetően hátul már három felnőtt is elfér. Az utastérben itt-ott találni keményebb műanyagot, túlnyomó többségben viszont puhított anyagokat használtak. Az utastér kialakításánál inkább a praktikumra, mint a dizájnelemekre koncentráltak. Kivételt talán csak a vertikálisan elhelyezett érintőképernyő jelent, amelynek használata gyorsan elsajátítható. A képernyő legfeljebb akkor okozhat gondot, amikor a multimédia rendszert az Aplle CarPlay segítségével akarják irányítani. Ez ugyanis nem tud alkalmazkodni a képernyőhöz, a kép tehát horizontális marad, csak épp összehúzódik, hogy ráférjen a képernyőre. A kezelhetőség szempontjából pedig praktikusabb lenne, ha az ikonokkal ellátott érintőfelületek a képernyő mellett a sofőr oldalán lennének. Családi autó esetében fontos elem a csomagtér. A Scenic esetében 506 literes rakodótérről beszélünk, amelyet a mozgatható hátsó üléseknek köszönhetően 637 literesre bővíthetünk, a hátsó üléstámlák lehajtása után pedig 1554 literes rakodóteret kapunk.

Értelmes választás

Az új motor a rövid Scenic esetében a második ZEN felszereltségi szinttől elérhető és 19 290 euróba kerül, a hétfokozatos duplakuplungos EDC váltóért 1800 euróval többet kell fizetni. Egyébként már a ZEN felszereltségi szint is aránylag gazdag. Dicséretet érdemel a jó hangszigetelés, a kényelmes futómű, a motor pedig kellő teljesítményt kínál.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?