Hat év börtönre ítéltek kémkedésért egy ausztráliai filmest Kambodzsában

James Ricketson
Phnompen |

Hat év börtönbüntetésre ítélte kémkedésért egy kambodzsai bíróság James Ricketson ausztrál filmkészítőt - jelentették hírügynökségek pénteken.

A 69 éves filmkészítőt tavaly júniusban vették őrizetbe, mert egy drónt reptetett a Kambodzsai Nemzeti Megmentés Párt (CNRP) ellenzéki szervezet egy gyűlése felett.

A nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolták meg, ami jogi viszonylatban egyenlő a kémkedés vádjával. A kambodzsai ügyészség nem nevezte meg azt a külföldi országot, amelynek állításuk szerint Ricketson kémkedett.

Az ítélet kihirdetése után a filmkészítő hitetlenkedve csak azt a kérdést tette fel: "Melyik országnak kémkedtem?".

 A délkelet-ázsiai országot 33 éve irányító, frissen újraválasztott Hun Sen miniszterelnök az utóbbi időben kegyelmet adott több aktivistának, akik a július végi szavazást megelőzően feloszlatott legnagyobb ellenzéki párt, a CNRP tagjai voltak.

A CNRP feloszlatását azzal indokolták a hatóságok, hogy összeesküdött az Egyesült Államokkal a hatalom megdöntésére. A párt azon vezetői, akiknek sikerült külföldre szökniük a bebörtönzés elől, mindvégig arra biztatták a kambodzsaiakat, hogy ne vegyenek részt a voksoláson.

A Ricketson perét figyelemmel követő nyugati megfigyelők abban bíztak, hogy a kambodzsai hatalom neki is megkegyelmez. 

A hivatalos választási eredmények szerint a kormányfő pártja szerezte meg az összes parlamenti mandátumot, a választások tisztességét azonban ahogy az ellenzék, nyugati megfigyelők is kétségbe vonták.

Hun Sen az egyik választási ígérete szerint még legalább 10 évig tervezi vezetni Kambodzsát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?