Felmérés dönti el, kit jelölnek főpolgármesternek

Ján Mrva
Pozsony |

Az ország történetében először dönthetik el az állampolgárok, kit jelöljön az ellenzék Pozsony főpolgármesterének a novemberi önkormányzati választásokon. 

Közös főpolgármester-jelöltje lesz Pozsonyban az OĽaNO, az SaS, a Sme rodina és a KDH ellenzéki pártoknak. A Focus ügynökségnél megrendelt felmérés után fogják eldönteni, kit támogatnak. Igor Matovič, az OĽaNO elnöke a felmérést előválasztásnak nevezte.

Matovič és a KDH elnöke, Alojz Hlina tegnap bejelentette, hogy egyesítették a demokratikus ellenzéket a fővárosban, s azon túl, hogy közös jelöltet indítanak a főpolgármesteri székért, közös képviselőjelölt-listát állítanak a novemberi önkormányzati választásokra. A felmérésben két jelölt közül választhatnak majd a válaszadók: az egyik Ján Mrva Pozsonyszőlős (Vajnory) polgármestere, aki az SaS, az OĽaNO és a Sme rodina támogatását élvezi, a második a KDH jelöltje, Caroline Líšková lesz. „Örülök, hogy mindketten beleegyeztek a feltételekbe. Azért, hogy egyikőjük lemond a másik javára a jelölésről, valaminek járnia kell. Ez a valami pedig nem más, hogy a mi jelöltünk nyeri meg a posztot, akkor a felmérés második helyezettje lesz az alpolgármester” – magyarázta Alojz Hlina, a KDH elnöke.

Igor Matovič kiemelte, egyezségük célja, hogy ne pénzügyi csoportok irányítsák a fővárost. A KDH elnöke szerint azért választották a közvélemény-kutatást, mert kevés idő maradt a két jelölt összehasonlítására. Abban az esetben, ha alacsony lesz a Líšková és Mrva közti különbség, más módon döntenek a közös főpolgármester-jelöltről. „A jelenlegi vezetés kudarcot vallott” – jelentette ki Líšková. Hozzátette, hogy az együttműködéssel erős politikai felhatalmazást kap a közös jelölt. „Ha nem én leszek a befutó, akkor képviselőjelöltként indulok az önkormányzati választáson” – mondta. Mrva szerint az ellenzék ezzel a lépéssel bebizonyította, hogy képes az együttműködésre. „Nemcsak Pozsonyban, hanem egész Szlovákiában” – szögezte le Ján Mrva. A felmérést, melynek győztese indul a pozsonyi főpolgármesteri posztért, szeptember 7–9. között fogják elvégezni.

A Focus ügynökség korábbi, július elején végzett felmérése alapján Pozsony lakosai újra Ivo Nesrovnalt választanák főpolgármesternek, 30,9 százalékuk támogatná a jelenlegi városvezetőt, Ján Mrva Vajnory városrész polgármestere 23,5 százalékos népszerűséggel csak egy tized százalékkal maradt le a második helyre sorolt Václav Mika, az RTVS korábbi igazgatója mögött. Líškovára a válaszadók 4,8 százaléka szavazott volna a júliusi felmérés szerint. Az OĽaNO és a KDH jelöltje ez alapján nem tudná legyőzni a jelenlegi polgármestert. Matovič újságírói kérdésre elmondta, hogy a Progresszív Szlovákia által támogatott Matúš Vallo építész neve a rendelkezésre álló rövid időn kívül azért sem merült fel, mert az építész független jelöltként indul a választásokon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?