Kormányfő: Beszélni fogok Gál Gáborral a politikusok anyagi felelősségéről

Gál Gábor
Pozsony |

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő beszélni fog Gál Gábor (Most-Híd) igazságügy-miniszterrel a politikusok anyagi felelősségének problémájáról. Egyben elismerte: nem tudatosította eddig, hogy ez a kormányprogramba foglalt kötelezettségvállalás még nyitott kérdés.

 

„Világosan le kell szögezni, hogy ha egy állami szerv kárt okoz valakinek, felelősségre kell vonni ezért. Világos számomra, hogy ha a magánszektor képviselőitől megköveteljük, hogy vállaljanak felelősséget a tetteikért, akkor valószínűleg a hivatalnoknak is felelnie kell majd a döntéseiért. A másik oldalon fontos, hogy ennek ne az legyen az eredménye, hogy a tisztségviselők félni fognak döntéseket hozni, és inkább mindent a magasabb szinten álló intézményekre hagynak majd” – mondta Pellegrini.

A miniszterelnök szerint nehéz lesz megtalálni az egyensúlyt, ezért nem gondolja, hogy egy képviselői javaslat jelentené a megoldást a problémára. Hozzátette: nem tudja, hogy az erre vonatkozó törvényt elfogadják-e még a következő parlamenti választások előtt.

Miroslav Beblavý független képviselő délelőtt felszólította Gál Gábor igazságügy-minisztert, hogy egy hónapon belül bocsássa nyilvános konzultációra a politikusok anyagi felelősségvállalásáról szóló törvényjavaslatot. Ha ez nem történik meg, Beblavý maga fog előállni egy saját módosító javaslattal.

Az ellenzéki képviselő rámutatott, hogy a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) múlt héten két, százezer eurós büntetés kiszabásáról tájékoztatott. Az egyikkel a Besztercebánya Megyei Önkormányzatot (Banskobystrický samosprávny kraj) sújtották a volt megyefőnök, Marian Kotleba (ĽSNS) mulasztása miatt, a másikkal pedig az oktatási tárcát Juraj Draxler (Smer-SD-jelölt) volt miniszter hibás lépései miatt. „Azokkal a köztisztviselőkkel, akik tudatosan írnak alá egy előnytelen szerződést, vagy hoznak meg egy kedvezőtlen és törvénytelen döntést, semmi sem történik. Nem kell vállalniuk az anyagi felelősséget” – figyelmeztetett Beblavý.

 

A képviselő egyszersmind emlékeztetett: korábbi pártja, a Sieť egy petícióban követelte a politikusok anyagi felelősségre vonásának bevezetését. Ezt több mint 100 000 ember írta alá, így a törvényhozásnak is foglalkoznia kellett vele. A petíció eredményét a képviselők még 2016. június 22-én vették tudomásul.

Beblavý információi szerint Lucia Žitňanská (Most-Híd) volt igazságügy-miniszternek még 2017 augusztusában kellett volna előterjesztenie a szóban forgó törvényjavaslatot, de erre végül nem került sor. A képviselő figyelmeztetett: ha a törvény érvényben lenne, most behajtható lenne a hiányzó pénz Kotlebán és Draxleren.

Zuzana Drobová, az igazságügyi tárca szóvivője a felvetésre azt reagálta, hogy a szóban forgó törvényt még Lucia Žitňanská készítette elő. „A jelenlegi igazságügy-miniszter a törvényjavaslatról már tárgyalt a koalíciós partnerekkel, jelenleg a koalíciós egyezségre várunk” – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?