Ahol fontosak a tinik

Strand, papucs, szerelem

A Strand, papucs, szerelem egy remek ifjúsági regény, kissé szájbarágós címmel és borítóval. Emiatt a boltban sokan azt hihetik, valami csöpögős, romantikus történettel van dolguk. Nos, ők meg fognak lepődni – nem tudom, kellemesen-e, vagy sem. Már az első fejezetből egyértelművé válik ugyanis, hogy a tinik többet kapnak, mint amennyit a csomagolás ígér.

Az elsőkötetes szerző ráadásul egy szlovákiai magyar fiatal hölgy, aki grafikusként végzett idén Győrben, azaz korban is közel áll szereplőihez. A feketenyéki Király Anikó teljes fegyverzetben pattant elő a semmiből. Van humora, stílusérzéke, jól beszéli a tizenévesek nyelvét, és valós problémákra világít rá.

A Balatonfüreden játszódó történetben szinte csak mellékesen esik szó kisebbségi komplexusról, a fiatalok és a felnőttek világának ütközési pontjairól, a majdnem felnőtt, ám még terelgetésre szoruló generáció dilemmáiról, illetve arról, hogy bizonyos helyzeteket a kiskorú jobban átlát, mint az őt nevelni igyekvők. Talán ezek a dolgok lényegesebbek, mint maga a cselekmény, amely itt-ott azért kissé életszerűtlen.

Fontos, hogy egy ifjúsági regény főhőse szerethető karakter legyen, akinek gondolatai érdeklik annyira az olvasót, hogy hajlandó követni őt akár háromszáz oldalon keresztül. A tizenhét éves Bogi pont ilyen. Tulajdonképpen átlagos lány, de van egy „szuperképessége”: nagy adag öniróniával áldotta meg őt a teremtő. „Ha nem lettek volna körülöttem mások, akkor felállok a pultra, magamra öntöm a maradék limonádét, és a Happyt énekelve táncolok napestig. Az örömtől és a hálától felgyülemlett energiát így lábdobolásba kellett fojtanom”. A helyzetjelentései is rendkívül frappánsak: „A Kékszalag a nyári szezon legnagyobb eseménye, de legszívesebben az összes nézőt teleportáltam volna egy Noé bárkája méretű vitorlásra a tó közepére, vagy inkább magamat Barcelonába, mert anyu, a kis mázlista most éppen ott dolgozott.” És azt is láthatjuk, milyen kemény kritikusai egymásnak a tinilányok: „Misi beleegyezett, míg Kittike inkább a szemét forgatta. Vajon nem fognak kilazulni a szemmozgató izmai? Ha öreg lesz, lefogadom, hogy minden lépésnél lötyögni fognak a szemei a szemüregében”.

Bogi szülei elváltak, és ő kénytelen édesapjánál tölteni a nyarat, mert ez családi hagyomány. Az apa egy lepukkant balatoni kempinget próbál minden áron fenntartani. Érzelmi okokból ragaszkodik hozzá, nem hajlandó tudomásul venni, hogy a tönk szélére került. Fiatal barátnője babát vár, amiről Bogi eddig nem tudott, vagyis kész helyzet elé állították őt, és azt is csak sebtiben közlik vele, hogy hamarosan összeházasodnak. Duci alkata miatti szorongása ellenére Bogi már az első napokban két fiúval is megismerkedik, akik fontos szereplői lesznek a mozgalmas nyárnak, melynek végére a „tiltólista” is értelmét veszti. A lány az önmaga által kreált fogadalmakat egy fontosabb ügy érdekében szegi meg sorra – ezt külön is érdekes figyelni a történet kibontakozása során.

Király Anikónak szerencsére eszében sincs moralizálni és oktató-nevelő jellegű konklúziókat prezentálni az egyes fejezetek végén. Ez nem egy problémamegoldó segédkönyv. És hiányzik belőle az a világfájdalom is, amelyet a szerzők nagy előszeretettel képzelnek az elvált szülők gyerekeinek lelkébe. Bogi elfogadja és normálisan reagálja le a helyzetet, szuperképessége pedig szépen átsegíti őt a holtpontokon. A szerző azt üzeni ezzel – nem tukmálja, csak finoman jelzi – hogy az ember legyen rugalmas, igyekezzen minden helyzetből kihozni a maximumot, és lehetőleg ne ítélkezzen, ha nem ismeri alaposan a dolgok hátterét.

Az ifjúsági irodalom nálunk meglehetősen elhanyagolt terület – mintha a hazai magyar kiadók pénzkidobásnak, íróink pedig időpocsékolásnak tartanák, illetve a felnőtt regényeknél kevésbé nemes feladatnak gondolnák. Hirtelen nem is tudnék mondani olyan itteni regényt az utóbbi tíz évből, amely kifejezetten tinédzsereknek szól. (Üdítő fehér holló ebből a szempontból Csillag Lajos bemutatkozó kötete, a Túlsó part, amely viszont szintén nem hazai kiadónál jelent meg, hanem Magyarországon, ahol feltehetően sokkal fontosabb célközönség ez a korosztály, mint nálunk.)

A budapesti Menő Könyvek külön sorozatot indított kamaszoknak, kamaszokról, Rólad – Neked logóval ellátva. Ez már a harmadik ilyen könyvük idén, és úgy tűnik, fontos számukra, hogy olyan szerzőket találjanak, akik nem csak ismerik a tinik problémáit, hanem a célközönség számára hiteles nyelven tudják megírni azokat.

Ezt a regényt strandra menet nyugodtan oda lehet csúsztatni az egyébként alig olvasó tizenéves gyerekünknek, mert gördülékeny stílusban íródott, aminek köszönhetően gyorsan fogynak majd az oldalak. És olyan értékekről esik szó benne laza, szórakoztató stílusban, mint a család, a bizalom, az őszinteség, a külcsín és a belbecs közti különbség, az igaz barátság és az óvatosan felpislákoló, első szerelem.

Király Anikó: Strand, papucs, szerelem. Menő Könyvek, 2018, 330 oldal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?