GALÉRIA: Kipróbáltuk a felújított Škoda Fabiát

Škoda Fabia
Prága |

A Škoda egyik legnépszerűbb modelljének felújított változatát Prága környékén tettem próbára. Időszűke miatt csak a legerősebb TSI erőforrással és hatfokozatos manuális váltóval ellátott modell volánja mögé tudtam beülni néhány órára.

A Fabia komoly sikert tudhat maga mögött. Az 1999-től árusított első generációból világszerte 1 790 000 példány kelt el, mára pedig összesen 4,1 millió kiszállított járművel a Fabia a Škoda második legnépszerűbb modellje az Octavia után.

Biztosan sokan emlékeznek arra, milyen reakciókat váltott ki két évvel ezelőtt a Škoda Octavia ráncfelvarrása. Az osztott fényszórókról hónapokon át vitatkoztak. A Fabia nem esett át ilyen radikális módosításon, az apró kozmetikázás inkább a külsőt és néhány biztonsági rendszert érint. A Fabia ugyanolyan kényelmes és gyakorlatilag ugyanolyan külsejű autó maradt, mint eddig. Ha nem parkol az új mellett egy korábbi modell, nehezen fogják észrevenni a változásokat.

Mire számíthatnak?

Az első dolog, amivel a bemutatón eldicsekedtek, az az átdolgozott hűtőrács, amely jelenleg még masszívabb, sokkal határozottabb a megjelenése. Első ízben jelentek meg a modellen a LED-fényszórók s ugyancsak a LED-technológiájú hátsó lámpák, amelyek szerintem, minimum a dizájn tekintetében nagy előrelépést jelentenek. Azt, hogy milyen jól világítják meg az úttestet, nem volt lehetőségem kipróbálni, mivel csak nappal vezettünk, az új Fabiában viszont a távfény-asszisztens (Auto Light Assist) is megjelent. Ennek köszönhetően nem kell éjjel állandóan kikapcsolni a távolsági lámpákat, önállóan átkapcsolnak, hogy ne vakítsák meg a szembe közlekedő autók sofőrjeit.

Az új Fabia külsején sokat dobnak a 18 collos könnyűfém keréktárcsák, amelyeket viszont csak a hatchback változathoz tudunk megrendelni.

A tervezők az utastérben is megpróbáltak valami újat kitalálni. Jobb minőségű elemeket használtak fel, az ülések kéttónusú kárpitozást kaptak, a műszerfalon pedig új dekorbetétek is megjelentek.

Az ablakok kinyitásához többé nem kell megállás nélkül tartani a gombot, elég egyszer megnyomni, s az ablak teljesen letolódik. Az ablakokat egyébként kívülről is irányíthatjuk ha a kulcson hosszabb ideig nyomjuk, az ajtónyitás vagy zárás gombját.

Galéria

Milyenek a motorok?

Már régen kiderült, hogy a ráncfelvarrással a Fabia megválik a dízeles erőforrásoktól, a kínálatban kizárólag egyliteres háromhengeres benzinmotorok vannak. A két MPI erőforrás teljesítménye 44 kW (60 LE), illetve 55 kW (75 LE). A TSI motorok turbófeltöltést és közvetlen befecskendezést is tartalmaznak, 70 kW (95 LE) vagy 81 kW (110 LE) teljesítménnyel állnak rendelkezésre. A két TSI-erőforrás benzinmotor-részecskeszűrővel készül, a négy motor közül a legerősebb pedig kívánságra hétfokozatú, közvetlen tengelykapcsolós sebességváltóval (DSG) is kombinálható.

Én a legerősebb TSI erőforrást próbáltam ki, ez az egyetlen motor, amely az automatán kívül hatfokozatos manuális váltóval is rendelhető. A gyengébb erőforrásokat csak ötfokozatos manuális váltóval lehet kombinálni.

A motorral meg kell tanulni dolgozni, a kellő teljesítmény 2000 fordulat felett jelenik meg, ekkor kap az autó olyan dinamikát, amellyel már biztonságosan tudunk előzni. Alacsonyabb sebességeknél és főleg fordulatoknál viszont nagyon lomha, helyenként kínszenvedés mozogni vele. Ez eléggé meglepett, az autóban ugyanis csak ketten ültünk. Négy felnőtt és mondjuk telepakolt csomagtér esetében már valószínűleg háromszor meggondolnám, hogy fogok-e előzni és mikor. Egy szó mint száz, az egyliteres háromhengeres motorral gyakran fognak alásorolni, hogy elérjék a kívánt teljesítményt.

Ami a vezetési komfortot illeti, nem igazán van mire panaszkodni, a Fabia nagyon kényelmes autó maradt. 100 km/órás sebességig probléma nélkül elnyeli az utak egyenetlenségeit. Az utastér hangszigetelése is jól sikerült, a motort nagyobb sebességeknél sem igazán hallani.

Még biztonságosabb

A Fabia újonnan a visszapillantó tükrökkel képes figyelni a holtteret, a hátsó parkolóradaroknak köszönhetően pedig tolatásnál az oldalról érkező autókat. Ezeket az elemeket egészíti ki a már ismert adaptív sebességtartó vagy a vészfékező rendszer. Mivel Škodáról van szó, a praktikus megoldásokról sem szabad megfeledkezni. A felújított Fabia esetében a csomagtér kétoldalú szőnyegét emelném ki – az egyik oldala anyag, a másik mosható.

Apropó az árak

Azt, hogy mennyibe kerül majd a felújított modell Szlovákiában, csak szeptember közepén fogják elárulni. A Fabia sorozatgyártása már ugyan beindult, az első példányokat viszont nem a vásárlók, hanem az európai piacok marketingosztályai kapják meg, hogy még az árusítás kezdete előtt beinduljon a reklámozás és a tesztelések sora. A szlovák árakra tehát még egy ideig várni kell.

Mint a vajas kenyér

Összesítve pozitív benyomásokkal tértem haza az új Fabia nemzetközi tesztjeiről. Aki nem várt túl sokat a ráncfelvarrástól, az elégedett lesz. A motorkínálatból egyelőre csak a legerősebb TSI erőforrást próbáltam ki, amely igazolta, hogy ha kell, kipréseli magából a kellő dinamikát.

Az újdonság kívül és belül is jól néz ki, jó vezetni, az utastérben is minden a helyén van, de ettől többet ne várjanak tőle. Az új Fabia egyszerűen olyan, mint a vajas kenyér. Jó, finom, nem okoz csalódást, de mindig csak vajas kenyér marad.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?