ENSZ: Oroszország lépjen fel a börtöneiben tapasztalható kínzások ellen

ENSZ
Genf |

Oroszország lépjen fel a börtöneiben tapasztalható kínzások és bántalmazások ellen, elkövetőit pedig számoltassák el - szólította fel az orosz hatóságokat az ENSZ kínzás elleni bizottsága pénteken.

 

A 10 tagú szakértői bizottság fellépését az váltotta ki, hogy a Novaja Gazeta ellenzéki orosz lap a múlt hónapban közzétett egy tavaly júniusban készült felvételt, amelyen a Moszkvától északnyugatra fekvő Jaroszlavl börtönében az őrök gumibotokkal verik az egyik fogvatartottat, név szerint Jevgenyij Makarovot.

A felvételen jól látható, hogy a férfit egy szoba közepén több őr lefogja, kezeit bilincsbe verik, kifeszítik egy asztalra, majd gumibotokkal verik lábát, olykor megpofozzák, nadrágját pedig később - vélhetően további megalázás céljából - lerántják, hogy félmeztelenül feküdjön az asztalon. A szobában több őr is tartózkodik, egyesek lényegében csak figyelemmel követik a kínzást. Van olyan őr is, aki bokszzsáknak nézi Makarov talpait, és ököllel püföli őket.

Az ENSZ-testület felszólította az orosz hatóságokat, hogy számoltassák el Makarov kínzóit, és lépjenek fel más hasonló esetekben is. Nehezményezte, hogy a jaroszlavli börtönben van kamerás megfigyelőrendszer, az orosz hatóságok mégis addig vártak az ügy kivizsgálásával, amíg a felvételt ki nem szivárogtatta az ellenzéki lap.

Mihail Galperin orosz igazságügyi miniszter-helyettes, aki a Makarov ügyét kivizsgáló, kétnapos nyomozást vezette, közölte: a hatóságok bíróság elé állítják a felelősöket, ami szerinte nyilvánvalóvá fogja tenni, hogy Oroszországban elfogadhatatlan a kínzás. Hozzátette: tizenhét tisztviselőt bocsájtottak el, köztük ötöt letartóztattak.

 

A kínzás elleni bizottság sürgette az orosz hatóságokat, hogy biztosítsák Makarov védelmét - akit azóta áthelyeztek egy másik büntetés-végrehajtó intézménybe -, valamint a férfi ügyvédjéét is, aki elhagyta az országot, mert - a Reuters hírügynökség értesülése szerint - félt egy esetleges megtorlástól.

A bizottság szóvá tette azt is, hogy számos jelentést kapott arról, hogy a hasonló eseteket egyáltalán nem vagy csak félig-meddig, nem hatékonyan vizsgálták ki az orosz hatóságok.

A testület megjegyezte: mintegy 600 ezer ember van Oroszország csaknem ezer börtönében, és évente 4 ezer ember hal meg fogságban különböző okok miatt. Ez pedig az egyik legmagasabb arány az Európa Tanács tagállamai között. A bizottság felszólította Oroszországot, hogy tegyen e szám csökkentése érdekében, és minden halálesetet vessen alá orvosszakértői vizsgálatnak.

A bizottság mindemellett hangsúlyozta: az orosz hatóságoknak - kifejezetten az elcsatolt Krím félszigeten - fel kell hagyniuk annak gyakorlatával, hogy akaratuk ellenére pszichiátriai intézményekbe zárjanak embereket, és kínzással csikarjanak ki vallomásokat a politikai foglyokból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?