Zalaba lett az abszolút győztes az ország legnagyobb gasztrofesztiválján

Kamocsa
Kamocsa |

Egyre népszerűbb a nyílt tűzön és parázson sült fűszeres ételeket kedvelők körében az ország legnagyobb nemzetközi gasztronómiai fesztiválja. Kamocsán tizenhetedik alkalommal rendeztek főzőversenyt, 238 csapat vállalta a megmérettetést. 

Hazai önkormányzatok és civil szervezetek versenyzői, valamint erdélyi, szerb és cseh vendégcsapatok kínálták helyi ételeiket és termékeiket a Régiónk ízei udvarban. A lévai járásbeli Zalabáról érkező Kemény mag csapat saját zászlóval vonult szombaton reggel a kemping bejáratához, mintha előre sejtették volna, hogy győznek. A csapat standja szemet gyönyörködtető díszletekből állt, saját kápolnát emeltek. A zalabai főzőcsapat hat díjat vett át a kiváló mesterszakácsokból, a mintegy ötven tagból álló zsűritől. Lukács Tibor, a Vág menti Oázis kemping üzemeltetője, a főzőverseny ötletadója és szervezője elmondta, a zsűrinek több mint kétszáznegyven féle ételt kellett megkóstolnia, értékelnie a csapatok díszleteit, hangulatát, öltözékét, tálalási kultúráját. Vágsellyéről is érkezett főzőcsapat a versenyre, első helyet szereztek a kreativitásukért, és ezüst fakanál díjat kaptak a disznó- és marhagulyás készítői. Nehéz éjszakán voltak túl a versenyzők, mert a vihar tönkretette a sátrukat. A szervezőktől pótsátrat kaptak, hogy ne kelljen feladniuk a versenyt. A Koloni Csibészek csapata hosszú évek óta részt vesz a főzőversenyen, gazdaudvarukat cserépedényekkel, szőttesekkel díszítik, és rendszerint többféle étellel neveznek be a versenybe. Idén öt díjat vittek haza. Egy arany fakanál díjat, két bronz fakanál díjat, továbbá a legszebb öltözékért és a legjobb alkotószellemért járó díjat. 
 

 

A nagy hőségben hatalmas forrongó katlanná vált a kemping, a vendégek a Vág folyónál frissültek fel. A Benke László mesterszakács vezette zsűri idén is rendkívül igényes volt. Nagyok az elvárásaik, mert úgy gondolják, hogy a fesztivál tizenhét éve alatt már kinevelődött egy olyan közösség, amely megfelelő arányokban használja a zsiradékot, a fűszert, és ügyel arra, hogy az étel ízletes és egészséges legyen. Mákos, diós derelyét, babgulyást, vadgulyást, grillezett halételeket és rengeteg féle pörköltet kóstoltak végig a zsűritagok. 

Idén is tetszetősen tálaltak a versenyzők, volt fatányéros, a gulyást kis kondérokban, fenyőgallyakból font koszorúban, tobozokkal díszítve tették az asztalra. Akadt, aki kerámiából készült butykost helyezett az étel mellé, a hagyományos szalvétát kézi szövésű kendőkkel pótolták, hímzett terítőkön illatozott a sok finomság. 
Az Új Szó a rendezvény médiapartnere

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?