Hazugságvizsgálaton volt Robert Kaliňák

Kalinák
Pozsony |

Robert Kaliňák, a Smer parlamenti képviselője, volt belügyminiszter hazugságvizsgálaton volt a vietnámi vállalkozó, Trinh Xuan Thanh elrablási ügyével kapcsolatban.

Kaliňák ezt ma, egy sajtótájékoztatón jelentette be, hozzátéve, hogy az üggyel kapcsolatos kérdésekre adott válaszait úgy értékelték ki, hogy azok „valószínűleg igazak”.

Kaliňák beszámolója szerint az ellenőrző jellegű és a semleges kérdések mellett válaszolt négy kulcsfontosságú kérdésre is a vietnámi vállalkozó elrablásának ügyével összefüggésben.

A volt belügyminisztertől először azt kérdezték, hogy 

a vietnámi miniszter látogatása idején tudott-e arról, hogy Németországban elraboltak egy vietnámi állampolgárt. 

Másodszor, hogy 

segített-e megszervezni a vietnámi állampolgár elrablását. 

Harmadszor, hogy 

adott-e utasítást a belügyi tárca alkalmazottainak, hogy segítsenek megszervezni a vietnámi állampolgár elrablását. 

Negyedszer pedig, hogy 

volt-e információja arról, hogy egy elkábított és megvert vietnámi állampolgárt áttették egy olyan autóba, amely csatlakozott a vietnámi miniszter konvojához.

Kaliňák ezekre a kérdésekre „nem”-mel válaszolt. „A készülék mind a négy választ igaznak értékelte. A zárójelentést író szakértő megállapította, hogy a releváns kérdésekre adott válaszok valószínűleg igazak voltak. 
A „valószínűleg igaz” szókapcsolat ezeknél a teszteknél általánosan használatos, és a válaszok megbízhatóságának lehető legmagasabb fokát fejezi ki – állítja Kaliňák. A hazugságvizsgáló készülék két választ értékelt úgy, hogy valószínűleg hamis, mindkettő az ellenőrző és semleges kérdésekre adott reakció volt. „Arra a kérdésre, hogy tartok-e attól, hogy a teszt elvégzése során hiba történik, nemmel válaszoltam. A berendezés azonban kimutatta, hogy nem vagyok ekkora hős. Arra a kérdésre, hogy valaha tettem-e valakinek valami rosszat, szintén nemmel válaszoltam, a válasz a határon volt” – fejtette ki.

Kaliňák hangsúlyozta: ugyanannál a szakembernél abszolválta a hazugságvizsgálatot, akinél korábban Igor Matovič, az OĽaNO ellenzéki mozgalom elnöke is. Hozzátette: azért nem a rendőrségen vagy a nemzetbiztonsági hivatalnál vetette alá magát a hazugságvizsgálatnak, mert a teszt eredményét szerinte ebben az esetben manipuláltnak minősítették volna, hiszen hosszú évekig a belügyi tárca élén állt.

A képviselő felszólította a Denník N szerkesztőségét, amely csütörtökön (2.8.) tette közzé a vietnámi vállalkozó Pozsonyból való elhurcolásáról szóló cikkét, hogy hasonlóan felelősségteljesen álljok hozzá a témához. „Eddig ugyanis semmilyen módon nem bizonyították a közzétett információk hitelességét” – szögezte le Kaliňák, hozzátéve: együtt fog működni a bűnüldöző szervekkel.
Kaliňák egyetlen kérdésre sem volt hajlandó válaszolni a sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?