Értékes dokumentumokat restauráltak a dunaszerdahelyi múzeumban

restaurálás
Dunaszerdahely |

Különlegesen értékes dokumentumokat mentettek meg a Csallóközi Múzeumban. 

Hála a sikeres pályázatnak, amelyet a Kulturális Alaphoz nyújtott be a múzeum, több értékes iratot sikerült restauráltatni és megmenteni az enyészettől. Bevilagua Olga a múzeum munkatársa elmondta, legfőbb ideje volt, hogy a többnyire pergamenre és 19. századi papírra írt okmányokat a restaurátorok megtisztították. Összesen 13 darab, többnyire kézzel írt okmányt konzerváltak, amire 6000 eurós támogatást ítélt meg a Kulturális Alap. A restaurált darabok közt van 5 darab Csallóközt ábrázoló térkép, ezek közül a legrégebbi 1663-ból való, valamint egy tizenkilencedik századi térkép, még a hajdani dűlőmegnevezésekkel, amelyekre valószínűleg már a helyiek sem emlékeznek, mint például Farkas-zátony, vagy Varjúzátony, de van egy igényesen felújított, 150 centiméter hosszú és 70 centiméter széles Dunaszerdahely – mezőváros kültelki térkép is. Az okmányok közt vannak  céhlevelek, céhes iratok és a nemesi családok okiratai. Restaurálták azt az alapítólevelet is, amelyet a dunaszerdahelyi katolikus népi elemi iskola alapkövénél találtak, amelyet a hetvenes évek elején elbontottak. Az 1862-es keltezésű alapítólevélből kitűnik, hogy az iskola közadakozásból épült meg, amit Csaplár Benedek Gáspár kezdeményezett és az alapítólevélen valamennyi adakozó neve is szerepel. A céhes iratok közül a legszínesebb a takácscéh alapszabályzata 1842-ből, a háromszög alakban elhelyezett vetélőkkel, ami a takácsok jelképe volt. A céhes levél tartalmazza a céh teljes szabályzatát is, kezdve attól, hogy ki lehet céhtag, egészen addig, hogy az elhunyt céhtag családjáról hogyan fognak gondoskodni a céhtársak. 

A múzeum ebben az évben is sikeresen pályázott, ha minden jól megy, elkezdhetik két halottaskocsi felújítását. Az egyik a zsidó hitközségé volt, pár évvel ezelőtt még a sikabonyi temető előtt állt, a másikat pedig, amely egy díszes, fafaragványokkal díszített, üvegezett kocsi, a pozsonyeperjesi önkormányzat ajándékozta a múzeumnak. Ezeket majd fokozatosan újítják fel a restaurátorok és végleges helyük a somorjai múzeum egyik fedett, védett épületében lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?