A fertőzések 80 százalékának a piszkos kéz az oka

kézmosás

Ez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) véleménye, s hozzáteszi, hogy a kézmosást mind a laikusok, mind a szakemberek lebecsülik. Gondoljunk csak arra, hogy az A típusú májgyulladás, az influenza, a különféle légúti betegségek vírusai, továbbá a rotavírus, az enterovírus vagy a szalmonella a mindennap használt tárgyakon tapadnak meg, s ott szaporodni is képesek. Megtalálhatók továbbá a pénzen, a bankjegyeken, a kilincsen, a bevásárlókosár fogantyúján, a csengő, a felvonó nyomógombján, a csaptelepen, a számítógép klaviatúráján és az egéren is.

 

A legtöbb ember a legveszélyesebbnek a vécéfedőt tartja, de a valóság az, hogy a számítógép egere sokkal szennyezettebb. Ami a baktériumok előfordulását illeti, a mosogatószivacs vagy -rongy egyenesen katasztrófa. Talán kevesen tudják, hogy a fertőzés sokkal könnyebben terjed egy egyszerű kézfogással, mint csókolózással, és persze kockázatos a tüsszentés és az orrfújás is. Mindennek ellenére sokan vannak, akik rosszul vagy egyáltalán nem mosnak kezet még vécéhasználat után sem, pedig ilyenkor kétszer annyi kórokozó van a kézen, mint vécéhasználat előtt.

Víz és szappan

Bár a víz és a szappan a kézmosás legegyszerűbb eszköze, egy felmérés szerint a férfiak fele egyáltalán nem használja. Hazatéréskor, ételkészítés előtt és után, étkezés előtt, tüsszentéskor, orrfújáskor, köhögéskor, sebkezelés előtt és után, valamint akkor mindig kezet kell mosni, ha állatot simogattunk, ha levittük a szemetet.

A háztartás tisztaság tartásához is elég a víz és a szokásos tisztítószer. Ha nincs heveny fertőzés, nem szükséges a vécét állandóan agresszív szerrel tisztítani. Ezzel ugyanis a nagyon ellenálló, veszélyes baktériumok szaporodását váltjuk ki. A speciális szerekkel végzett fertőtlenítés, aminek hatására még a legellenállóbb baktériumok is elpusztulnak, jó megoldás lehet azokon a vidékeken, ahol nehéz vízhez jutni.

A fertőzések külön csoportját alkotják azok, amelyeket a beteg egészségügyi intézményben szerzett, vagy a családtag a kórházból való hazatérés után, esetleg akkor kapott meg, amikor beteg hozzátartozóját látogatta meg a kórházban. Ilyenkor a szappan és a víz nem elég, erősebb fertőtlenítőszereket kell használni, hogy mind a beteget, mind a személyzetet védje. Az ilyen készítmények használatának viszont az a következménye, hogy bizonyos baktériumtörzsek ellenállókká válnak.

 

A kézmosás szabályai

Nedvesítsük be a kezünket

Kenjük be folyékony szappan­nal

Dörgöljük át alaposan a keze­inket, a kézfejet és a tenyeret, az ujjközöket, valamint a csuklókat is, amíg a szappan nem kezd habzani. A művelet a WHO ajánlása szerint leg­alább 30 másodpercig tartson.

Öblítsük le kezünket langyos, folyó víz alatt

Lehetőleg ismételjük meg a műveletet, kutatásuk szerint ugyanis az első kézmosás alkalmával a kórokozók csak egy részétől szabadulhatunk meg

A helyes kézmosás része a szárítás, amihez mindig tiszta, száraz törülközőt használjunk

Mikor mossunk kezet?

Rögtön azután, hogy hazaértünk

Főzés előtt és közben is – főleg nyers zöldségek, gyümölcsök, húsok érintése után

Étkezések előtt

Babák etetése előtt

A csecsemő pelenkacseréje után

Orrfújás, köhögés, tüsszentés után

Járművek igénybevétele után

Beteg ismerősök látogatása vagy tudvalevően beteg szemé­lyek tárgyainak megérintését követően

WC használata után – férfiaknál különösen fontos, hogy előtte is mossanak kezet, hiszen direkt kontaktus révén átvihetik a kórokozókat az intim testrészre

Szemét kidobását követően

Kontaktlencse kivétele/berakása előtt

Fogmosást megelőzően

Ne feledjük: arcunk, valamint testnyílásaink – orr, száj, szem, végbél, intim testrészek – érintése előtt mindig alkalmazzuk a helyes kézmosás szabályait. Ha körmünk nincs ugyan­olyan magasságban ujjbegyünkkel, minden kézmosásnál használjunk körömkefét is, így biztosak lehetünk abban, hogy alaposan eltávolítjuk az esetleges kórokozókat.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?