Ezért kellett távoznia a Szlovák Nemzeti Színház igazgatójának

Marián Chudovský
Pozsony |

Ľubica Laššáková (Smer-SD) kulturális miniszter úgy véli, hogy a Szlovák Nemzeti Színház (SND) vezérigazgatójának, Marián Chudovskýnak a leváltása elkerülhetetlen lépés volt.

„Erről Chudovský úr elképzelései győztek meg, és főleg a régóta tartó menedzseri passzivitása az SND anyagi helyzetének a kezelésében” – közölte sajtóközleményében a miniszter asszony, a vezérigazgató szerdai leváltása után. Egyúttal azt is bejelentette, hogy átmenetileg Vladimír Antalát, a gazdasági és üzemeltetési osztály igazgatóját bízta meg az SND vezetésével.

A miniszter döntését főleg az SND rossz gazdálkodása befolyásolta.

Az SND a 2015-ös évet 657 000 euró veszteséggel, a 2017-eset pedig 692 000 eurós mínusszal zárta.

Ezek alapján 2018-ban is többezres hiányra számítottak – hívta fel rá a figyelmet Laššáková azzal, hogy az idei év első hat hónapjában több mint egymilliós veszteséget könyvelt el az SND. „A rossz anyagi helyzet volt annak is az oka, hogy 2018 júniusában nem fizették ki a műszaki személyzetnek a fizetésük változó összetevőjét” – tette hozzá a miniszter asszony.
 

Laššáková elmondta: az az érdeke, hogy a 99. színházi idényt szeptemberben rendesen kezdje el az SND. „Az átmenetileg megbízott vezetőség szorosan együtt fog működni a szakmai tanáccsal - amely a Kulturális Minisztérium képviselőiből és az SND munkatársaiból áll -, hogy stabilizálhassuk a színház anyagi helyzetét, és javíthassunk ezen” – tette hozzá.

Chudovský a reakciójában azt mondta a TASR-nek, hogy a bár a leváltása nem érte váratlanul, nem gondolta, hogy ez a szerdai találkozón következik be. „Bíztam benne, hogy legalább elbeszélgetünk a lehetséges megoldásokról, amelyeket előkészítettem, és hogy legalább megvárjuk annak a vizsgálatnak az eredményét, melyet a kulturális tárca rendelt el az SND-ben” – közölte Chudovský a TASR-rel. „Segítséget és együttműködést vártam, de a leváltásomról szóló határozatot kaptam meg.” – tette hozzá a leköszönő vezérigazgató, aki 2012 júliusától töltötte be ezt a funkciót.         

Chudovský meg van róla győződve, hogy az SND vezetése során nem követett el hibát. Rámutatott, hogy az általuk összehozott programnak köszönhetően emelkedett a színház látogatottsága, illetve az eladott jegyekből származó bevételek is. Ugyanakkor problémát jelent szerinte, hogy a színház kevés anyagi támogatást kap. „Mindig mondom, hogy az SND - ahogy az egész szlovákiai kultúra is - alulfinanszírozott” – jelentette ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?