Kipukkadt a Facebook lufi?

tux

A befektetők olyan nagy nevektől fordultak el, mint a Facebook, a Twitter, vagy a Netflix.

Rendszerint a világ tőzsdéin is uborkaszezont jelent a nyár. Ilyenkor a kereskedés is lelassul, és ritkán történik valami érdemleges. Nem így volt ez a mostani forró napokban, ugyanis a technológiai ágazat több üdvöskéjének is összeomlott a részvényárfolyama. A befektetők olyan nagy nevektől fordultak el, mint a Facebook, a Twitter, vagy a Netflix, holott ezek a vállalatok a piac legnagyobb kedvencei közé tartoztak az elmúlt években.
A részvényárfolyamok esése múlt csütörtökön a Facebookkkal kezdődött. Mostanáig úgy tűnt, hogy a Facebook részvényeinek semmi sem tud ártani, a vállalat több komoly botrányt is sikeresen átvészelt. Lehetett szó álhírek terjesztéséről a platformon vagy választások befolyásolásáról, a befektetők töretlenül hittek Mark Zuckerberg vállalatában. Végül azonban a Facebookot is utolérte a technológiai vállalatok gyakori végzete, a növekedés lelassulása. A növekedés ugyanis az, amit a technológiai részvényekbe fektetők mindennél jobban értékelnek. El tudnak nézni akár milliárdos veszteségeket is, ha a vállalat gyorsan tudja növelni piaci részesedését és felhasználói számát.
A Facebook-részvények kiárusítása azután kezdődött, hogy a vállalat ismertette legutóbbi negyedéves gazdasági eredményeit. Ezeknek az eredményeknek a bemutatása az amerikai tőzsdepiac egyik legfontosabb rituáléja, ugyanis a részvényárfolyamok mozgása nagyban attól függ, mennyire tud egy vállalat megfelelni a piac elvárásainak. A Facebook esetében pontosan az volt a gond, hogy a piaci elemzők jobb eredményeket vártak a vállalattól. Nemcsak a negyedéves bevételek voltak a vártnál alacsonyabbak, de a befektetők a felhasználók számának növekedését is kiábrándítónak találták. Hiába van a Facebook különböző szolgáltatásainak 2,5 milliárd felhasználója, akikből napi szinten 1,47 milliárd aktív – ez nem volt elég. Ahogy nem volt elég a 13,23 milliárd dolláros negyedéves bevétel sem, ugyanis az elemzők legalább 13,36 milliárd dollárral számoltak. 
 

Az átlagember számára ez kis különbségnek tűnhet, de ez is elég volt ahhoz, hogy a befektetők gyorsan elforduljanak a Facebooktól. Villámgyorsan zajlott a részvények kiárusítása, a csütörtöki kereskedelmi napon a vállalat részvényei 19 százalékot estek, ami azt jelentette, hogy a nap végén a Facebook értéke 119 milliárd dollárral volt kisebb. Ez negatív történelmi rekord az amerikai tőzsdepiacon, ekkora értékvesztést még semmilyen vállalat nem produkált egy nap alatt. A részvények esését Mark Zuckerberg is megérezte, vagyona mintegy 16 milliárd dollárral csökkent 24 óra leforgása alatt.
A Facebook jövőjéről megoszlanak a vélemények. Sok elemző szerint a legnagyobb gondot az álhírek terjedése és a felhasználók adataihoz való jogtalan hozzáférés jelenti, és az ezek elleni harc egyre komolyabb pénzügyi befektetéseket fog követelni a vállalat részéről. És lehet, hogy még ez sem lesz elegendő, ugyanis a felhasználók minden további botrány után egyre óvatosabbak lesznek a megosztásokkal. Kevesebb megosztás viszont kevesebb felhasználót és kevesebb megtekintett reklámot jelent, és ez nyomot hagy a Facebook reklámbevételein. Gond lehet az is, hogy a fiatalok számára a Facebook már nem eléggé cool, de erre már a vállalat felkészült, és a tinédzserek körében nagyon közkedvelt Instagram szolgáltatás is a Facebook tulajdonában van. Ezért az összes gond ellenére korai volna még a Facebookot temetni, minden adott ahhoz, hogy a következő évtizedben is a globális internet meghatározó vállalatai közé tartozzon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?