Januártól jöhetnek az üdülési csekkek

üdülés
Pozsony |

Már januártól bevezetné a kormány az üdülési csekket, amelyet legfeljebb 500 euró értékben adhatnak a munkáltatók az alkalmazottaknak. Az utalvány nem lesz ingyenes, az összeg 45 százalékát az alkalmazott, a többit a munkaadó fizeti.

 

Andrej Danko, az SNS elnöke tegnap jelentette be, hogy a belföldi üdülési csekkeket bevezető törvénymódosítást a szeptemberi parlamenti ülésre szeretné beterjeszteni. Abban bízik, hogy ennek köszönhetően sikerül úgy fellendíteni a hazai idegenforgalmat, mint Ausztriában, ahol az üdülési csekkek már néhány éve működnek. A munkáltatók önkéntesen, legfeljebb 500 eurós csekket adhatnának a legalább két éve náluk dolgozó alkalmazottaknak, amit csak belföldi üdülésre használhatnak fel. Az összeg 55 százalékát állnák a munkáltatók, a fennmaradó 45 százalékot – 500 eurós csekknél 225 eurót – az alkalmazottak béréből vonnák le, mint az étkezési utalványoknál. Az üdülési csekk adó- és járulékmentes lesz.

 

Peter Ďurček, a közlekedésügyi minisztérium államtitkára szerint elsősorban azért döntöttek az üdülési csekkek bevezetése mellett, mert több felmérés igazolta, hogy az ország lakosainak közel 60 százaléka anyagi okokból nem engedhet meg magának a 4 éjszakánál hosszabb hazai üdülést.

Az ágazati érdekvédelmi szervezetek is jó ötletnek tartják az üdülési csekket. „Húsz év után végre figyelembe vették a javaslatainkat. Ez jelentős lökést adhat a belföldi turizmusnak” – mondta Marek Harbuľák, a Szlovák Idegenforgalmi Szövetség (ZCR) elnöke. A szövetség abban bízik, hogy az intézkedést továbbiak követik, az idegenforgalom ugyanis több leszakadó régióban az egyedüli bevételi forrás és munkalehetőség az ott élőknek. (dem, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?