Washington Post: Észak-Korea interkontinentális rakétákat épít

észak-korea
Washington |

Észak-Korea egy vagy két új, folyadékmeghajtású interkontinentális ballisztikus rakétát épít abban az üzemben, ahol az Egyesült Államok területét fenyegető első ilyen fegyvert gyártották - adta hírül a Washington Post című amerikai napilap.

Névtelenül nyilatkozó tisztségviselőkre hivatkozva a lap hétfőn azt írta: az amerikai hírszerzés rakétagyártásra utaló jeleket talált a Phenjan külvárosában fekvő szanumdongi kutatóintézet területén. Ez azt jelentheti, hogy a rakétái leszerelésére és az atommentesítésre tett ígérete ellenére Észak-Korea nem adta fel fegyverkezési programját.

Mindez egybecseng azokkal a hírekkel, amelyeket Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közölt a múlt héten az amerikai szenátus külügyi bizottságával. Pompeo szerint Észak-Korea továbbra is üzemanyagot állít elő atombombáihoz. Az amerikai diplomácia vezetője ennek ellenére azt javasolta, hogy Washington folytassa a párbeszédet Phenjannal.

A Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Szingapúrban lezajlott történelmi találkozóját követően Donald Trump amerikai elnök azzal büszkélkedett a Twitter internetes közösségi oldalon, hogy vége az észak-koreai nukleáris fenyegetésnek. Kim a szingapúri csúcstalálkozón és a Mun Dzse In dél-koreai elnökkel folytatott panmindzsoni találkozóján is ígéretet tett arra, hogy az atommentesítésen fog dolgozni. Észak-Korea ugyanakkor nem részletezte, hogyan képzeli el a folyamatot.

Eközben Phenjan és Szöul kedden magas rangú katonai tárgyalásokat folytatott a két Korea határán fekvő demilitarizált övezetben. Már másodszor került sor hasonló egyeztetésre a szomszédos országok között Kim és Mun áprilisi csúcstalálkozója óta.

A két küldöttség szakértők szerint a határon állomásozó katonák lefegyverzéséről is tárgyal. A legutóbbi magas rangú találkozón a két Korea megegyezett arról, hogy helyreállítják a katonai kommunikációs vonalakat a Japán- és a Sárga-tenger térségében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?