Egyre kevesebb a hamis bankjegy

hamis pénz
Pozsony |

Az idei első félévben 774 hamis euróbankjegyet foglaltak le Szlovákiában, csaknem a felével kevesebbet, mint a múlt év azonos időszakában. A Szlovákiában lefoglalt hamis bankók és érmék azonban rendkívül jó minőségűek.

„Az elmúlt években a statisztika egyértelműen csökkenő tendenciát mutat, 2014 első felében például még csaknem 2 ezer hamis bankjegyet foglaltak le” – nyilatkozta Martina Vráblik Solčányiová, a jegybank szóvivője, aki szerint az idén lefoglalt hamis bankjegyek 90 százalékát már csak a forgalomba hozatalát követően sikerül kiszűrni. A csekély mennyiségben előforduló hamisítványok többsége a magasabb értékű címletek közül került ki. A hamisítványok nagyjából felét teszik ki az ötvenesek, negyedét a százasok, csaknem 7 százalékát pedig az ötszázasok. Az említett időszakban hamis euróérméből is kevesebbet, alig 570-et találtak. 2016 első felében ezek száma még elérte a 9600-at. Az érmék közül a 2 euróst hamisítják a leggyakrabban, ezek teszik ki a hamisítványok kétharmadát.

Az idei első félévben azonban az egész euróövezetben csökkent a forgalomban levő hamis euróbankjegyek száma – mutatják az Európai Központi Bank (EKB) adatai. Az EKB közölte, hogy a rendőrség, a kereskedelem és a bankok világszerte 301 ezer hamis euróbankjegyet vontak ki a forgalomból 2018 első felében, 9%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Kapcsolódó cikkünk

„A Szlovákiában lefoglalt hamis bankók és érmék rendkívül jó minőségűek” – mondta Solčányiová, aki szerint azonban a hamis bankók kiszűrésére sokszor speciális eszközre sincs szükség, néha elég a tapintás vagy a biztonsági elemek figyelmes átvizsgálása. A hamis érméket már sokkal nehezebb felismerni, néhány trükkel azonban ezek esetében is kiszűrhető a hamisítvány. A hamis egy- és kéteurósok fontos ismertetőjele például, hogy a középső részüket kisebb-nagyobb erőfeszítés árán ki lehet venni. Mágnessel is meg lehet állapítani a pénz eredetiségét. Az egy- és kéteurós érmék közepét vonzza a mágnes, a hamisakét viszont nem.

Ha vásárlásaink során gyanús bankjegyet kapunk, ne próbáljuk meg továbbadni, mert azzal magunk is bűncselekményt követünk el. Helyette inkább keressük fel a legközelebbi bank fiókját, és kérjük a bankjegy valódiságának vizsgálatát. Ha a bankjegy a vizsgálat során valódinak bizonyul, úgy tulajdonosa visszakapja az ellenértékét, a hamisnak bizonyuló bankjegyért azonban nem jár térítés, ráadásul a rendőrségnek is el kell magyaráznunk, hogy hogyan jutottunk hozzá a hamisítványhoz. (mi, TASR, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?