Az idetolt helyőrség

EH
Pozsony/Budapest |

A közösségi médiában röppent fel először a hír, hogy készül a NER-kompatibilis Előretolt Helyőrség (EH) nevű irodalmi és kulturális melléklet szlovákiai magyar változata. Az EH Magyarországon regionális lapok mellékleteként jelenik meg.

 

Az Orbán Viktor-féle Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) a szlovákiai magyar irodalomba is beteszi a lábát. Az első hírből az derült ki, hogy a szlovákiai partner Hodossy Gyula, a Lilium Aurum Könyvkiadó igazgatója és a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának (SZMÍT) az elnöke lesz. Hodossy megerősítette lapunknak, hogy valóban megkeresték, és zajlik a projekt előkészítése. Egyelőre a részletekről nem kívánt nyilatkozni, mivel a tárgyalások a napokban folytatódnak és a szerződés aláírására még nem került sor. Elmondta, a tervek között szerepel egy tizenhat oldalas irodalmi és kulturális melléklet megjelentetése, amely nem egy irodalmi folyóirat mellékletét képezné, hanem olyan sajtótermékét, amely sokkal szélesebb olvasóközönséghez tudja eljuttatni az irodalmat, havi rendszerességgel. Azt, hogy melyik lapban jelenne meg az irodalmi melléklet, még nem tudta megmondani. Eddig nem vették föl a kapcsolatot egyetlen kiadóval, lapunk kiadójával sem. Hodossy hangsúlyozta, hogy a projekt az SZMÍT-től függetlenül valósul meg. Információink szerint a kulturális export célpontja nem csak Szlovákia, a lapmelléklet már kész van Erdélyben, megjelentetését Kárpátalján és a Vajdaságban is tervezik.

A lapunk által megszólaltatott szlovákiai irodalmárok nem örülnek túlságosan az Előretolt Helyőrség szlovákiai megjelenésének. „Sajnos az Előretolt Helyőrség mostani megjelenése nélkülözi az iróniát, inkább egy harcos területfoglalást jelez, ahol a legfőbb gyarmatosító fegyver a pénz. Magyarországon ez a jelenség felforgatta az irodalmi életet a túlfinanszírozással, a szakmaiatlansággal, a személyi ellentétek elmélyítésével – érvel Beke Zsolt kritikus, a dunszt.sk online kulturális magazin főszerkesztője. – Mindennek exportálása a határon túli magyaroknak az ottani közösségekre sem lesz jó hatással. Különösen figyelemreméltó, hogy mindebben a szlovákiai magyar írótársaság már eddig is megosztó elnöke játszik főszerepet.”

Mizser Attila költő, író, az Irodalmi Szemle főszerkesztője szerint a tehetséggondozásnak és a publikációnak kiváló, nagy hagyományokkal rendelkező platformjai vannak ebben a régióban. „Kár lenne ezeket figyelmen kívül hagyni, vagy ellehetetleníteni. A hatvanadik évfolyamát megélő Irodalmi Szemle is egy táborral próbál fórumot teremteni a fiataloknak, a megjelenésen túl” – mondta lapunknak Mizser.

 

Kapcsolódó cikkünk

Sok a kérdőjel a készülő irodalmi melléklettel kapcsolatban

Hodossy Gyula, a Lilium Aurum Könyvkiadó igazgatója vállalta el a magyar kormány támogatásával Mészáros Lőrinc kormányközeli oligarcha lapcsoportjában már terjesztett kiadvány szlovákiai változatának szerkesztését. A magyarországi megjelenése komoly vihart okozott néhány évvel ezelőtt.

Németh Zoltán irodalomtörténész, kritikus és költő úgy véli, az irodalmat nem lehet kétosztatú rendszerben, politikai sémákban elhelyezni, ahogy azt sokan teszik a kultúrharcban – az irodalmi művek sokfélék. „Az egyik projekt kiemelt, nem transzparens támogatása torzítja a meglévő rendszert, az irdatlan sok pénz vazallusi kötelékeket hoz létre” – állítja Németh. A szlovákiai magyar melléklet szervezésében kifogásolja például azt, hogy mi alapján történt a szerzők és szerkesztők megszólítása, hiszen főszerkesztőket és többkötetes szerzőket hagytak ki.

Magyarországi előzmény

A melléklet megszületésének többéves előzményei vannak Magyarországon. A 2015 szeptemberében született kormányhatározatban olvasható, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-nek (KMTG) 150 millió forintot ítélt meg „a magyar irodalmi élet felfrissítésére” és tehetséggondozásra a magyar kormány, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pedig 300 millióval toldotta meg a támogatást. A KMTG Előretolt Helyőrség Íróakadémiát alapított, melynek a vezetője Orbán János Dénes költő, a Magyar Idők napilap kulturális rovatvezetője. Egyik emlékezetes nyilatkozatában elárulta: „(…) kell tudni a megfelelő ajtón kopogtatni: ez a professzionalizmus velejárója, bárhol a világon.”

Három írószervezet – Szépírók Társasága, JAK, FISZ – tiltakozott, mivel nem történt szakmai egyeztetés. A Balog Zoltán és Seszták Miklós miniszternek címzett levélben kiemelték, alapvetően egyetértenek a kortárs irodalom támogatásával, de a szakmai egyeztetés újraindítását sürgették. A KMTG-hez tovább ömlött az állami pénz: az Előretolt Helyőrség Íróakadémia elnevezésű programra 400 millió forintot hagytak jóvá – 2016 decemberében adta hírül a Magyar Közlöny. 2017 januárjában az írók a KMTG székháza előtt tüntettek, Pion István szervezte a Kezdjük el kicsiben! – demonstráció a kortárs magyar irodalomért néven. A fiatal írók egyik válasza a támogatási aránytalanságra a Független Mentorhálózat megalakítása volt: a mentorok ingyenesen vállalták, hogy egy évig törődnek a fiatal írókkal. Tavaly nyáron kezdődött egy vita a KMTG-ről az Élet és Irodalomban, melyet Reményi József Tamás nyílt levele indított el.

Milliárdos támogatások

A 2016 végéig 850 millió forint állami pénz csorgott a KMTG-hez, ami messze meghaladta a többi írószervezet támogatását. Tavaly év végén újabb jelentős állami dotáció érkezett: 1,4 milliárd forint, melyből elindulhatott az Előretolt Helyőrség nevű irodalmi és kulturális melléklet, a kiadását és terjesztését a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mediaworks-lapcsalád végzi. Az Előretolt Helyőrség nevű lap úgy tudja elérni a 260 ezres példányt, hogy magyarországi regionális lapok mellékleteként jelenik meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?