Az agrártárca támogatja az öntözőrendszerek kiépítését és korszerűsítését

Gabriela Matečná
Pozsony |

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV) rendszerszintű megoldást kínál a gazdáknak az extrém szárazságok ellen folytatott küzdelemben. A tárca pályázatot ír ki az öntözőberendezések kiépítésére, felújítására és korszerűsítésére, összesen 22 millió euró értékben. Erről Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter tájékoztatott szerdán, a pozsonyi sajtótájékoztatóján.

 

A miniszter szerint az extrém szárazság ebben az évben főleg a gabonaféléket sújtotta. Ezt a problémát azonban nem lehet egyszeri intézkedésekkel megoldani. Több öntözőberendezés manapság már használhatatlan, és ezért szükség van a felújítására. „Éppen ezért, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a Vidékfejlesztési Programján keresztül pályázatot hirdet a mezőgazdasági termelők számára, amellyel az öntözőberendezések építését és korszerűsítését támogatná. Ezzel a mezőgazdasági termelőket arra ösztönöznék, hogy egy rendszerszintű megoldással végleg meg tudják előzni az ilyen károkat” – hangsúlyozta Matečná.

Kapcsolódó cikkünk

A Vidékfejlesztési Program támogatási kerete 22 millió euró. Az egyes pályázatokra szánt legalacsonyabb összeg 10 000 euró, a maximális pedig 1 millió euró.

Az agrártárca főleg a legkevésbé fejlett régiókat akarja támogatni, melyek részére 20 millió eurót különített el. A maradék két millió Pozsony megye támogatására szolgálna – pontosított Matečná. A támogatásra természetes és jogi személyek is pályázhatnak, amelyek mezőgazdasági őstermeléssel foglalkoznak. A pályázónak a felhívás megjelenésétől számítva, legalább két évre visszamenőleg kell mezőgazdasági termeléssel foglalkoznia, vagy fiatal gazdának kell lennie.

Pályázni 2018. november 15-ig lehet.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?