Egyházi alkalmazottakat vizsgál a chilei ügyészség szexuális visszaélés gyanújával

Santiago de Chile |

Összesen 158 egyházi alkalmazott esetében folytatott vagy folytat vizsgálatot a chilei ügyészség szexuális visszaélés vagy egyéb jogsértés gyanújával 2000 óta - közölte hétfőn a vádhatóság.

Olyan esetekről van szó, amelyek a büntetőeljárás reformjának 2000-ben történt hatályba lépése óta történtek - mondta újságíróknak nyilatkozva Luis Torres, az emberi jogokra, szexuális bűncselekményekre és a nemi alapú erőszakra szakosodott osztály vezetője.

Eddig 266 áldozatot azonosítottak, közülük 178-an kiskorúként, 31-en felnőttként szenvedték el a szexuális visszaélést, a többi esetben még nem pontosították ezeket az adatokat - mondta Torres.

A nyomozások közül 34 jelenleg is folyamatban van, a többit már lezárták valamilyen formában. 23 esetben született elmarasztaló ítélet, egy esetben felmentették a vádlottat.

 Ferenc pápa április közepén nyílt levélben szólította fel a chilei püspöki kar tagjait az országuk egyházát megrázó pedofilbotrányok tisztázására. Ennek céljából a Vatikánba hívatta őket, elismerve, hogy maga is súlyos hibát vétett a történtek korábbi értékelésében.

A katolikus egyházfő januári chilei látogatásán még azt mondta: semmi nem bizonyítja a pedofíliával gyanúsított Juan Barros helyi püspök bűnösségét. Barrost hazájában azzal vádolják, hogy szemet hunyt a 2011-ben Vatikánban bűnösnek talált Fernando Karadima befolyásos pap által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések fölött.

A latin-amerikai ország egyházát ért pedofíliavádak miatt a májusban tartott vatikáni válságtanácskozáson a 34 tagú chilei püspöki kar felajánlotta lemondását. Ferenc pápa eddig ötük lemondását fogadta el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?