Mit tehetünk szájszag ellen?

szájszag

Meglepően sokan vannak, akik tartósan szájszaggal küzdenek. Ha ön is közéjük tartozik, és a rágógumi nem segít, próbálja ki az alábbi tippeket! 

Ételmaradékok 

Sokszor a rossz szájszag hátterében a hiányos szájápolás áll. A szájszagot a lebomló ételmaradékok és a baktériumok együttesen okozzák. Ezért van szükség fogmosásra, de ilyenkor a nyelvet is érdemes finoman átdörzsölni, hogy a baktériumoktól megszabaduljunk. A nyelv mikroszkóp alatt úgy néz ki, mint egy rongyos szőnyeg. Apró szálak ezrei között bújnak meg az ételmaradékok és a baktériumok. Ezeket rendszeresen le kell takarítani fogkefével vagy egy kanál élével. A protéziseket és fogszabályzókat is alaposan meg kell tisztítani, mielőtt visszarakjuk a szánkba. A szájvíz jó ötlet, de csak átmenetileg. 

Rágózzon! 

A nyál a leghatékonyabb fegyver a rossz szájszag ellen. Ezért is van, hogy a bizonyos gyógyszerek miatti szájszárazság rossz szájszaghoz is vezet. A cukormentes rágógumik serkentik a nyálelválasztást, szemben a cukorkákkal, amelyek általában csak átmenetileg fedik el a rossz szájszagot. 
A nyál nem csak mechanikailag mossa ki a baktériumokat a szájból, antiszeptikus és lebontó hatással is bír. Bármi kellemesebbé teszi a leheletet, ami serkenti a nyálelválasztást, de a xylitollal édesített rágógumi a legjobb vá10lasztás: ez az édesítőszer a baktériumok szaporodását is gátolja. Egy vizsgálat szerint a fahéj csökkenti a szájszagot. Más ízekkel ellentétben nemcsak elfedi a szagot, hanem elpusztítja a szájban lévő baktériumok egy részét is. A cukros rágók rontják a fogat, így a cukormentes fahéjas rágógumi a legjobb választás. 

Kapcsolódó cikkünk

Igyon vizet! 

Ahogy öregszünk, egyre nagyobb a kockázata a kiszáradásnak. Nem vesszük észre, hogy szomjasak vagyunk, ezért szerencsés, ha a vízivás szokássá válik. A víz minimálisra csökkenti a szájban a baktériumok számát, és emellett sok más előnye is van. 

Zárja ki a ritka okokat! 

Vannak helyzetek, amikor fogászati vagy belgyógyászati ok húzódik a szájszag hátterében. Keresse fel fogorvosát, ha a kellemetlen lehelet minden erőfeszítése ellenére megmarad. A fogszuvasodás és a fogínybetegségek is vezethetnek szájszaghoz, és néha fertőzés vagy májbetegség is kiderülhet. 

Egyen egy szelet kenyeret! 

Diéta esetén a rossz lehelet „acetonos”, ez annak a tünete, hogy kevés szénhidrátot fogyaszt. El lehet nyomni ezt a szájszagot, de kevés szénhidráttal is kivédhető a rossz szag. 

Használjon szájzuhanyt! 

A szájzuhany a fogíny alatt és a fogak között is tisztaságot teremt. Ami a szájban marad, az erjedni kezd. Egyszer szagolja meg használt fogselymét, és rögtön megérti, miről van szó! 
Ha úgy gondolja, hogy rossz a lehelete, kérdezzen meg erről mást is! Sokan vannak, akiknek kényszerképzete a kellemetlen szájszag, pedig valójában nincs is ilyen problémájuk. (WebMD)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?